Världen behöver feelgood – seminarie på bokmässan

Skrivet den 26 Sep, 2016 under Om böcker, Om skrivande | Inga kommentarer

Tack för all fin feedback efter seminariet på bokmässan. För dig som inte hade möjlighet att lyssna till mitt och Marthina Elmquists samtal om feelgood så kommer här en sammanfattning. Feelgood is da shit!

Vad är en feelgood? En feelgood är en berättelse som berör, på djupet. Det är en berättelse som får läsaren att engagera sig i sina karaktärer, som tar med läsaren på en emotionell resa genom sorg, oro, upprördhet, ilska och tårar, mot ett gott slut.

Varför betyder feelgood så mycket för dig? Det var under en period av återhämtning efter att jag sjukskrivits för utmattningssymptom som jag återupptäckte feelgood. Jag hade inte haft tid och ork att läsa på länge och jag upptäckte att de här historierna hjälpte mig. Jag fick tag i delar av mig själv som jag glömt att jag hade, mitt känsloregister blev liksom större med hjälp av människorna i böckerna. Jag grät, och berördes. Jag mådde bättre och kände mig som en bättre människa när jag fick till mig de här historierna.

Du menar att man blir en bättre människa av att läsa feelgood? Ja absolut. Förutom att jag upplevt det själv så finns det forskning som stödjer detta, att det finns ett samband mellan den typ av litteratur man läser och förmågan att känna med sina medmänniskor. På New School of Social Research (NY), till exempel, har man kommit fram till att litteratur, förutom att berika oss, också ger oss emotionella erfarenheter, vilket betyder att vi genom att engagera oss i fiktiva karaktärer kan vi träna oss att känna. Och feelgood gör oss mer empatiska.

Vad kännetecknar en riktigt bra feelgood? Jag tycker att där finns tre saker som är viktiga för att det ska vara en bra feelgood. 1) Gestaltningen av karaktärerna ska ”drabba” sin läsare, verkligen engagera och få läsaren att känna med dem. 2) Det måste skava på vägen. Det är inte lätt att vara lycklig. 3) Ett lyckligt slut, som får läsaren att känna sig som en del av en god värld.

Din senaste bok På andra sidan gatan platsar ju väl in i den här beskrivningen. Vad vill du att läsaren ska känna? Hopp och att det går att övervinna allt om vi bara tror på kärleken. 🙂

Några sidor feelgood per dag, kan göra stor skillnad! Vill du prata feelgood? Hör av dig! Är du nyfiken på min senaste bok? Hör av dig!

image

Lämna en kommentar