Sommarjobb i hjärnkontoret

Skrivet den 7 Jul, 2015 under Om böcker | Inga kommentarer

Den här sommaren har jag hitintills inte producerat många ord. Jag har redigerat en novell, som kommer ut i slutet av september, men det är nog allt. Däremot har jag läst. Andras böcker. Några deckare, några finstämda historier, och texter som ännu ej publicerats, men som kommer att göra succé. Och sen har jag tänkt, ja jädrar vad jag har tänkt. På livet, på framtiden, på kommande böcker, på höstens och vårens aktiviteter. Och så läser jag lite till. Så nog jobbar jag. Även om fingrarna vilar så jobbar hjärnan.

Läsning är ett extra bra sätt att stimulera hjärnans utveckling. När vi läser stärks förmågan att tolka symboler och det gör att signalerna i hjärnan processas snabbare. Centrat för motorik aktiveras när man lyfter boken, lillhjärnan aktiveras för att justera rörelsen, känselcentrat vaknar när man rör vid boken, syncentrat och talcentrat hjälper till att tolka text och bilder. Dessutom aktiveras känslor när vi påminns om saker och upplever saker. Så att läsa är att träna. En hel roman är hårt arbete.

Brain

Så att läsa är att hålla igång ett av kroppens viktigaste organ. Vill du ha något extra saftigt att sätta tänderna i; Läs Carin Gerhardsens Hammarbyserie, Sofie Sarenbrant, eller Svarthuset av Peter May, hur spännande som helst. Vill du gråta; läs något av Jojo Moyes. Något finstämt; läs en bok av Conny Palmkvist.

 

Lämna en kommentar