Pocket och kanon

Skrivet den 2 Jun, 2014 under Om böcker | Inga kommentarer

Många gånger har jag fått frågan ”när kommer den i pocket” och nu kan jag svara IDAG! Idag, lagom till sommar och semester, finns Bara människor att köpa som pocket, i alla tänkbara kanaler. Spännande och roligt!

Ännu roligare: Bara människor röstades upp på förstaplatsen på Vi Läsers-senaste lista – Medelklasskanon. Ofattbart roligt! Tack alla som röstat!

Vad är en Medelklasskanon kanske ni undrar?

Theres Boman, författare och kulturskribent har skrivit en rapport som heter Den borgerliga romanen och medelklassens självförakt (Timbro), där hon frågar sig hur litteraturen skildrar medelklass och vad som är signifikant för densamma. Vi Läser bad läsarna rösta fram en svensk medelklasskildring.

Huvudpersonen i Bara människor, Saga Widerbeck är, i Theres Bomans definition, typisk medelklass. Hon lever ett gott liv, hon är kulturellt skolad och socialt kompetent. Hon verkar dessutom i en attraktiv bransch där hon skapat sig ett namn. Ändå drivs hon av tanken på att livet kunde varit bättre. I jakten på det perfekta livet har hon identifierat de som är skyldiga till hennes självförakt och hon bestämmer sig för att göra upp med dem. Men är ett lugnt och harmoniskt liv verkligen intressant för Saga Widerbeck?

IMG_5188

 

 

 

Lämna en kommentar