På jakt efter kreativiteten

Skrivet den 13 Sep, 2016 under Personligt | Inga kommentarer

Vem vill inte vara kreativ? Kreativitet är en hyllad motor till det mesta i vårt samhälle. Varenda platsannons innehåller ordet. Och man förväntas använda den hela tiden. Om du så bara ska kliva ur sängen så sägs det att det är bra att göra det på ett kreativt sätt, det vill säga på ett annat sätt än normalt.
Men vad är kreativitet; är det att göra saker på ett annorlunda sätt? Som författare funderar jag ofta på detta. HUR ska jag göra för att vara riktigt kreativ, hur kan jag locka fram kreativiteten inom mig, och samtidigt hålla mig inför ramen som heter trovärdighet? Jag vill fånga kreativiteten men inte tappa bort läsaren. Jag vill vara kreativ utan att spränga gränser. Jag vill att det jag skriver ska kännas nytt och fräsch, men det behöver inte vara banbrytande. Det gäller att hitta balansen, tillståndet där jag blir så kreativ jag behöver för att det jag gör ska bli så bra jag nu kan göra det. Flow.

Det är inte lätt att var kreativ, inte heller speciellt trevligt alltid (har jag upptäckt). Men jag har identifierat några tillstånd när min kreativa sida liksom hoppar fram och för mig har det förändrat mitt sätt att både tänka och vara. Jag har blivit alltmer medveten om när jag är som mest kreativ.

1. När jag är trött. Jag har aldrig innan tänkt att det är spännande att vara trött, men nu är det det. Att vara avslappnat loj med en anteckningsbok vid sidan kan betyda ett genombrott.
2. När jag känner mig extra tacksam. När jag släpper på känsloregistret och har nära till tårarna. När det känns fint, och den rätta stämningen infinner sig. Här sker mirakel.
3. När jag lyssnar på en ljudbok och förlorar mig i mina egna tankar. Jag får visserligen spola tillbaka i boken, men där har uppstått sidospår som jag inte visste fanns i mitt huvud.
4. När jag googlar. En fråga skapar en ny fråga, som skapar en ny fråga. Möjligheterna är oändliga. Hjärnan har inga begränsningar.
5. Deadlines. Att tvinga fram saker är bra för mig. Då blir det gjort. Och konstigt nog brukar det bli rätt bra.
6. Balans i kroppen. Äta bra mat och träna regelbundet kan göra underverk. Fysisk styrka och fysiskt välmående får mig att prestera på många olika sätt.

Utforskandet fortsätter, med vissa avgränsningar dock. Jag tänker inte droga mig. Känns kontraproduktivt att bryta ner för att hitta något man kan finna på bättre vägar. Och SÅ galna historier tänker jag inte ge mig i kast med. Nej, för mig handlar det om att leva som jag lär – Feelgood is da shit.

När blir du som mest kreativ?

image

Lämna en kommentar