I båda mina romaner cirklar historierna runt temat hämnd. Att vara uppfylld av ett behov att ge igen för att återställa maktbalansen gör något med människor. Vad händer om en person blir besatt av tanken på hämnd, och vad händer när hämnden väl är utförd? Med hjälp av fiktiva romanfigurer utforskar jag frågorna.

Jag tror att vi är många som minns att någon sagt något, eller gjort oss något, som vi uppfattat som nedvärderande eller förnedrande. Kanske har vi utsatts för svek eller mobbning. När jag frågar så får jag till svar:
”Jo då, jag fick höra att jag var ett fult barn.”
”Min lärare sa att jag inte hade talang.”
”De sa att jag var dum.”
”Jag fick höra att min kropp var som en tunna.”

Stort eller smått, när vi utsätts för ett svek, blir mobbade eller kanske utfrusna sätts psykologiska mekanismer igång. Enligt psykologen Suzanne Kaplan är känslan densamma oavsett hur stor kränkningen eller traumat är. Men hon menar att det inte handlar om hämnd utan om behovet av att få upprättelse. Vi hamnar i ett underläge och tanken på att hämnas är det som kan förändra situationen.

Få människor går däremot till handling. För de flesta av oss räcker det med att fantisera om att ge igen. För de som hämnas, på riktigt, kränker i sin tur någon annan och skapar ett trauma för någon annan, och hamnar i det psykologerna kallar en hämndspiral. Personen som har gett igen övergår från att vara offer till att själv vara förövare och fastnar i ett trassel av hämndaktioner.

Det gör ont att känna sig förnedrad. För att bli av med den känslan krävs mod att ta kontakt med smärtan. Att tillåta sig vara arg och ledsen. Huvudpersonen i mina böcker har inte lyckats med det senare utan är bitter. Hon har, trots upprepade försök att få hjälp, fastnat i hatet, blivit bitter. Och bitterhet sliter sönder, fräter på människor. Hon har svårt att se någon annan möjlighet än att visa vad hon är kapabel till.

I mina böcker, precis som i verkligheten, är förövaren ofta inte ens medveten om vad offret utsatts för. Och allra minst har förövaren haft för avsikt att skada. I många fall räcker det med att förövaren blir medveten om detta, får tillfälle att ångra sig, för att offret ska se att förövaren är mänsklig, vilket kan hjälpa offret kan bli fri från tanken på att hämnas.

Vad som utspelar sig i huvudet på Saga Widerbeck? Det kan du läsa om i Bara människor (sept 2013) och Vanliga människor glömmer och går vidare (nov 2014).

Mer om ämnet finns att läsa i boken Hämnd eller upprättelse av Tomas Böhm och Suzanne Kaplan.

 

2 Kommentarer

 1. Anne
  16 december, 2014

  Hej Ann,
  Trillade in på din trevliga hemsida. Detta med hämnd sysselsätter även mina tankar en del när jag skriver. Intressant.

  Reply
  • Anne Liljeroth
   16 december, 2014

   Hej Anne, välkommen hit. Hämnd har väl alltid varit intressant att utforska och skriva om. Lycka till med ditt skrivande!

   Reply

Lämna en kommentar