Myten om den kreativa författare

Skrivet den 25 Jun, 2014 under Om skrivande | Inga kommentarer

”Hur kommer du på allting?”

Ofta möter jag läsare som undrar hur det är möjligt att skriva så många sidor och fylla dem med intriger och karaktärer på det sätt som har blev min första bok. ”Själv har jag knappt tålamod att lösa korsord”, säger de. ”Du måste ha ovanligt bra fantasi, och kreativ talang.”

Det där sista har jag funderat över en del. Visst låter det bra att vara kreativ. För vem vill vara dess motsats? Med vad betyder det? Jag tänker att om jag visste det så skulle jag kanske kunna vara lite mer av den varan och producera ytterligare och fler historier fulla av ännu tightare intriger och karaktärer. Hur är en kreativ person?

Jag får direkt associationer till galna uppfinnare och försupna enstöringar. Ensamarbetande och missförstådda sitter de och håller på sina idéer och så plötsligt förändrar de världen. Den kreativa författaren skriver på dygnets alla timmar, ensam i en skrivarlya, enda sällskapet är flaskorna med whisky. När den kreativa författaren kliver ur sitt krypin så luktar hon illa, har krökt rygg, men hon har ett omvälvande manus i handen.

Men jag inser ju att det faktiskt är precis tvärtom. När jag söker tips på hur man ska göra för att ge kreativiteten större utrymme, få den att blomstra, så möter jag något helt annat än galna professorer. Och tråkigare.

Tre tips för ökad kreativitet:
Först och främst; hårt arbete. Det sägs att det krävs 10 år för att bli bra på något, så stort tålamod och uthållighet är bra att ha. Det krävs inspiration för att vara kreativ; läs, lyssna, möt andra människor, samtala. Det är här idéerna uppstår. Var öppen med vad du gör; hemlighetsmakeri har aldrig hjälpt någon.

Slutligen läser jag också att kreativitet INTE hänger ihop med intelligens. Va? Men det där sista tänker jag inte berätta för dem som frågar ”hur kommer du på allting?” – det vore skam att förstöra den myten också.

Lämna en kommentar