Min marknad

Skrivet den 24 Jun, 2015 under Om skrivande, Varumärke | Inga kommentarer

När jag idag promenerade runt på marknaden i Sineu så fick jag en känsla av att ha förflyttats i tid och rum. Där stod människor och erbjöd mat, kläder, djur, väskor, och mycket annat. Det satt musiker i hörnen och den äldre generationen hade lagt beslag på alla uteplatserna på kaféerna, för att bevittna spektaklet. Folk var glada, handlade lokal mat och saker som de absolut inte behöver. Det köpslogs och prutades. Kanske blev någon lurad, men de flesta som gick runt där med påsar i händerna var nog ändå rätt nöjda.

Det är sommar och feststämning.

Det låter så enkelt. Du har något att sälja, det finns de som köper. Förr var det ofta så. Man samlades på en speciell plats, en speciell dag, som alla kände till, och handlade. Det var marknadsdag. Ystert och roligt. Det vimlades och pratades och köptes grejer som man behövde. Alla visste vart man skulle åka för att sälja och köpa. Man kände dem man sålde till eller köpte av, var lojala mot sina kunder.

En marknad. Har blivit fler. Idag delar vi upp den i många, även om de flesta av oss arbetar på en marknad. Jag gick runt där i Sineu och tänkte att det ändå inte är min marknad. För jag är på bokmarknaden. Du kanske är i inredningsbranschen, eller säljer tjänster, eller upplevelser? Tänk om jag visste exakt var jag skulle vara för att bidra till att sälja mina böcker? Själv trevar jag ständigt efter bästa stället att vara på; nätet, sociala medier, bokmässan, bokhandeln, andra kanaler som kan vilja sälja mina böcker. Tänk om jag visste, tänk om det var så enkelt som att åka till en plats, en speciell tid och där fanns din marknad, och att läsarna fanns där. Nej, bäst att inse att upplevelsen idag, från Sineu, nog är mer en turistattraktion än en riktig handelsplats. Kanske en upplevelse mer än en marknad?

Och jag tänker att det kanske är det som är tricket, att definiera om sin marknad, för att hitta sina läsare. Jag borde kanske ta till mina gamla kunskaper om att skapa sin egen kategori, sin egen marknad, för att inte definieras som något traditionellt och jämföras med de stora elefanterna. Så var ska jag vara, för att inte vara en liten författare i en stor värld? På upplevelsemarknaden, på underhållningsmarknaden, eller varför inte på onsdagsmarknaden i Sineu?

image

 

 

Lämna en kommentar