Med rätt att skriva

Skrivet den 9 Okt, 2016 under Om skrivande | 3 kommentarer

Hej, du som också skriver. Som sitter där med drömmen om ett förlagskontrakt och att kunna leva på ditt skrivande. Jag möter dig, jag läser om dig, vi följs åt på olika sociala medier. Jag funderar ofta på din dröm. Jag har haft förmånen att bli publicerad tre gånger, och jag har läsare. (Men jag skulle få äta mycket blodpudding om jag skulle leva enbart på mitt skrivande.) Allt är fantastiskt roligt, men jag funderar ändå på den där drömmen som jag ofta stöter på. Vad är det egentligen som är viktigt med att skriva? Vad är hönan och vad är ägget? Var sitter framgången?

Att skriva är kul! Det är ju därför vi håller på, eller hur? Jag känner mig levande när jag skriver. Det är ett sätt för mig att respektera mig själv. Jag har en röst, som jag vill använda och jag har lika stor rätt som någon annan (känd författare eller kändis för den delen) att använda den. Att få sitta där med fingrarna på tangenterna och känna hur det flödar idéer, skratta åt mina egna påhittade anekdoter eller slita mitt hår för att de senaste tio sidorna bara är skit. Det är underbart. Jag lever. Den där omtalade skrivprocessen, den sitter inte på ett papper, den pågår i mitt huvud, nästan dygnet runt. Det är alla mina känslor och min förmåga att beskriva och gestalta, levandegöra. Ena dagen på topp, andra dagen i botten. Det är inte lätt att skapa – men det är förbaskat härligt. Det är lycka.

För jag har förmånen att flera timmar i veckan ha en date med mitt kreativa jag. Ibland kommer vi riktigt bra överens, ibland pratar vi knappt med varandra. Det händer att vi bara sitter och stirrar på ett tomt ark. Men vi gillar varandra, och vi respekterar varandra. Ibland lurar vi varandra, och ibland missförstår vi varandra. Att jag tillåtit den här sidan av mig själv att få ta plats är nog bland det bästa jag gjort för mig själv. Tack.

Visst är det helt magiskt när man får hålla i sin debutroman första gången. Och många säger att det är då resan börjar. När du ska övertyga alla landets läsande människor att just ditt verk är värt att köpa och läsa. Jag tänker att den uppgiften är omöjligt. Oavsett budget egentligen. Alla pratar om vad som ska bli flipp eller flopp, men ingen har svaret. Någon gillar, någon tycker, någon hissar. Vem vet? Nej miraklet handlar inte om hur många exemplar du säljer (även om det är roligt att bli köpt och läst) utan om det du håller i handen är din skapelse. Du har skrivit en bok. Wow!

Jag har skrivit tre böcker, jag kallar mig författare. Och jag är omåttligt stolt över att där finns de som läser mina historier. Men framför allt är jag glad att jag har mitt skrivande. Att skriva är kreativt, det roar mig (inte bara när jag skriver utan hela tiden). Att skriva utmanar mig. Tvingar mig att lära nytt, se på saker från andra perspektiv. Jag tvingas lyssna. Jag blir en bättre människa av att skriva. Det borde väl vara den sanna framgången?

3 Kommentarer

 1. Terese Alvén
  10 oktober, 2016

  Bra skrivet – och jag håller med. Att skriva är själva grejen. Allt annat är bara bonus, grädden på moset som kan vara riktigt trevligt ibland och för mycket andra gånger.

  Reply
 2. Agneta Vorberg
  10 oktober, 2016

  Bra skrivet! Håller helt med dig.

  Reply
 3. Karin Härjegård
  10 oktober, 2016

  Ja, det är ju skrivandet som är grejen! Känslan att sätta sig vid datorn om morgonen och veta att en har en hel dag för ord och formuleringar. Lycka!

  Reply

Lämna en kommentar