Mångfalden som försvann

Skrivet den 4 Mar, 2016 under Om böcker | Inga kommentarer

För ungefär ett år sedan drog Bibliotekstjänst (BTJ) igång en hashtagg som de kallade för #mångfaldilitteraturen. De ville skapa diskussion och dela metoder för att lyfta mångfaldsfrågan i litteraturen. Men vad mångfald i litteraturen betyder ville de inte säga, utan det skulle vara upp till var och en. Initiativet genererade en lång lista med facklitteratur som behandlar begreppet och några tips på barnböcker, bland annat från vår kulturminister som hyllade hashtaggen. Sen blev det inte mycket mer. Resultatet blev en tummetott, tyvärr.

När en fråga blir så självklar att den blir ett perspektiv i olika sammanhang, då försvinner den in i ett stort svart hål. Entreprenörskap och jämställdhet är exempel på sådana frågor. Självklara men ganska generiska när de börjar behandlas som perspektiv. Nej vi måste fortsätta diskutera frågan, för att hålla den levande, och utveckla den.

Men jag tänker att diskussionen kanske kan återupptas? Men vad är mångfald i litteraturen? Vi bör kanske börja med att definiera det så att vi vet vilken typ av litteratur vi ska diskutera och lyfta fram. Historier med spännande perspektiv och karaktärer, tycker jag. Historier som ifrågasätter normer och traditioner. Som får läsaren att tänka om och nytt. Kanske uppleva något som läsaren aldrig skulle varit med om utan att ha läst boken?

Om jag har några exempel; ja jag tänker på Susanne Alakoski och hennes romaner om fattig-Sverige. Jag tänker på Louise Boije af Gennäs roman Stjärnor utan svindel och nu senast Mitt hjärta går på av Christoffer Holst. Jonas Hasen Khemiri får oss att möta spännande människor. Maj-Gull Axelssons senaste bok, Jag heter inte Miriam, lyfter mångfaldsfrågan på ett mycket aktuellt sätt. Mångfald finns överallt i litteraturen, och den behövs där. Det är de nya historierna som bidrar till att normalisera det som tidigare uppfattats som annorlunda, dvs mångfald blir en självklarhet när den beskrivs som självklar. Hänger ni med? Ja men låt oss då prata mer om det. Och – att mångfald bidrar till en rikare läsupplevelse.

image

Lämna en kommentar