Lite perspektiv och historia

Skrivet den 30 Jul, 2014 under Personligt | Inga kommentarer

Vi har gjort en resa i svensk historia, jag och maken. Två dagar på Göta Kanal ger perspektiv på tillvaron, och visar upp ett mästerverk vi ska vara stolta över. Naturen är hänförande vacker och att 58.000 personer använt 7 miljoner arbetsdagar för att – för hand – gräva en kanal genom landet, är häpnadsväckande. För 200 år sedan fanns inga grävmaskiner, inga lastbilar, ingen CAD-teknik, bara mankraft. Och än idag fungerar Göta Kanal.

1810 fick Baltzar von Platen tillstånd att bygga kanalen. Det tog honom två veckor att skissa på sträckningen, sen sattes bygget igång. 1832 invigdes kanalen. Handlingskraft på sin tid.

Att långsamt flyta fram de 9 milen mellan Motala och Söderköping, utan att själv kunna sätta foten på en gaspedal, det ger också perspektiv. Vi hann se. Slusshusen, hotellen, den skräckslagna blicken hos föraren i mötande båt och ett vi hann besöka familjen Uggla på Rundstorps säteri. Vilken kulturskatt.

Mer då? Trångt? Ja stolarna i matsalen var inte anpassade efter mina långa ben. Sova? Nej, inte mycket. Kojerna är trånga, varma och smala. Pensionärer? Jo de flesta var nog lite äldre 🙂 Rekommenderas? Absolut. God service, lugnt och lärorikt.

IMG_5734

IMG_5749

Anekdot: Slusstationen Brådtom hette tidigare Stockholm. Det finns flera historier om varifrån den fick sitt nya namn. 1905 brakade lastfartyget Mars in i slussporten med sådan kraft att kanalen tömdes på vatten. Den blev bråd tom. Flertalet båtar körde redan under 1800-talet in i portarna, man kallade det för att de hade bråttom.

Lämna en kommentar