”I feel good”

Skrivet den 11 Maj, 2016 under Om böcker | Inga kommentarer

Men vad vill du då? På en kurs i personlig utveckling ställde kursledaren just den här frågan. Jag minns att vi hade diskuterat mål och målsättningar, hinder och möjligheter, traskat runt runt men inte kommit till pudelns kärna. En person satte sig i heta stolen på scenen och förväntades svara.
”Mmm, jag vill byta jobb”, svarade personen.
”Varför det?”
”För att jag behöver utmaningen.”
”Varför behöver du en utmaning?”
”För att jag vill utvecklas.”
”Varför det?”
”För att jag mår bra av det.”
Det krävdes tre varför för att komma till pudelns kärna – behovet av att må bra. När vi verkligen känner efter, så landar svaret alltid i – jag vill må bra.

I litteraturens värld pratar vi om en genre som kallas FEELGOOD. Vi använder det engelska ordet för att det är en bra generisk beskrivning av vad en sådan bok är. En resa genom sidor fulla av känslor, drama, hinder, smärta och problem – som alltid avslutas med en god känsla, ett lyckligt slut. En feelgood handlar oftast om vanliga människor, som utsätts för prövningar och som tvingas kämpa. Vi som läser känner med dem, vi berörs och vi vill dem väl. Vi hoppas.

Och där en klo. En feelgood lockar fram den inneboende önskan om att alla människor ska få ha det bra, och må bra. Vem vill inte uppleva kärleken, leva ett rikare liv, ett liv i fred, bli frisk eller kanske förlåten? Genom att läsa en feelgood får vi uppleva det vi drömmer om.
Och i tider när vi översköljs av rapporter från oroshärdar, våldsdåd och flyende människor så behöver vi få utlopp för vad vi känner, vi behöver träna på att känna. Och vad är då inte bättre än att läsa en feelgood?

image

Lämna en kommentar