Hur gör du? Om skrivprocessen

Skrivet den 22 Sep, 2015 under Om skrivande | En kommentar

Den absolut vanligaste frågan jag får när jag får tillfälle att prata med läsare en lite längre stund (som nu senast när jag träffade en bokcirkel), är; hur gör du? Hur går det till att skriva en hel bok?

Och som alla vet som skriver; så finns det inte ett svar på den frågan. Inte heller några enkla svar. Men jag kan ändå dela med mig av mitt sätt. Så här fungerar det för mig.

Idé och intrig – det börjar med en fråga, en komplott eller en plan för att där ska hända något. I min första bok (Bara människor) var det Sagas ältande av oförätter från ungdomen som bubblade. I den andra boken (Vanliga människor glömmer och går vidare) upptäcker Saga att hon gjort ett stort misstag i första boken.

Karaktärerna – vilka personer och personligheter är det som ska iscensätta den här intrigen? Jag skriver om dem, klipper ut bilder, skriver stödord, som sparas och med tiden också utvecklas. Jag sparar allt i en ”klippbok” som jag addera i och gå tillbaka till. (Mer om det här brukar jag och min författarkollega Susanne Boll berätta om.)

Format – hur ska skrivandet gå till och hur ska jag bygga upp historien. Jag har i mina två första böcker valt att skriva i två perspektiv, både jag- och 3:e person. Ger en läsare en känsla av att veta mer än huvudpersonerna, det gillade jag. Dessutom skriver jag i presens. Historierna utspelar sig under en vecka och därmed är tempot relativt högt. Jag har valt att jobba med korta kapitel, och att försöka inkludera cliff-hangers, för att jag själv gillar att läsa sådana böcker.

Synopsis – jag skriver en kortversion av boken. Det här är vad den ska handla om. Ännu har jag dock inte lyckats hålla mig till synopsis när jag väl börjar skriva, utan ibland får jag stanna upp under processen och skriva om synopsis.

Kapitelstruktur – jag gör en kort notering om vad varje kapitel ska handla om. Som små scener som bygger upp historien.

Råmanus – kapitel för kapitel betar jag av historien och gestaltar karaktärernas resa genom berättelsen. Jag räknar inte ord, jag räknar inte tecken. Jag skriver. Ibland skriver jag mycket, ibland raderar jag mest. ”Det går fram, det går, det går upp, det går ner.” Bara människor tog 2,5 år att skriva, nästa bok tog 1 år att skriva. Mitt nuvarande manus har jag arbetat med i 1,5 år (planen är utgivning mars 2016).

Redigering – när råmanus har vilat ett tag börjar jag om. Kanske har jag fått lite input från någon klok person som läst, kanske har jag i tanken bestämt mig för att där finns saker jag vill fila på. Karaktärerna kan behöva bli tuffare, eller kanske slipas av. Miljöbeskrivningar kan behöva adderas, tas bort. Intrigen tydliggöras. Dramaturgin förbättras. Stryka (brukar vara det vanligaste). Ansa språket (ta bort onödiga ord, ändra rena felaktigheter, stryka igen). Osv, osv… Att redigera är ett evighetsjobb. Min första bok skrev jag om 12 eller 13 gånger.

Mina tips: underskatta inte värdet av att TÄNKA. Ord på papper är en sak, men tankeprocessen är viktig. Det är i ditt huvud som intrigen tar form, karaktärerna blir levande och historien växer fram. Unna dig tid att tänka.

LÄS mycket. Den som inte läser kan inte skriva, säger Stephen King. Jag tenderar nog hålla med honom. Han säger också att man lär sig mycket av att läsa dålig litteratur (vilket jag kanske inte tycker är lika roligt).

Låt det ta TID. En historia blir bara bättre och bättre med tiden. Ett hastverk blir sällan en bra roman. Den måste få mogna, sätta sig på något sätt. Låt texten vila emellanåt. När du återkommer till den så läser du den med nya ögon och det blir lätt att se vad som kan utvecklas.

Men framför allt SKRIV MYCKET. Författandet är ett hantverk och det tar tid att bli händig. Och då är det väl tur att det är så roligt att skriva!

Lycka till!

20140222-170419.jpg

1 Kommentar

  1. Pia
    22 september, 2015

    Känner igen mig, har också problem att hålla mig till synopsisen. Problemet uppstår när jag ändrar något som sedan kastar skuggor både bakåt och framåt i manuset. Du har också så himla rätt i det där med vikten av att tänka och att det händer när man gör något annat.

    Reply

Lämna en kommentar