Ett psykologiskt krig

Skrivet den 19 Nov, 2015 under Krönikor, Personligt | En kommentar

KRÖNIKA – 19 november 2015

Ni vet att man kan dö av stress? Jag har skrivit om det förut, om mina erfarenheter från tiden när jag  arbetade mig sjuk. Om hur insikten om att långvarig stress kan leda till döden fick mig att vakna upp ur stresskoman, och styra livet i en annan riktning.

Stress kan genereras på olika sätt. I vårt moderna samhälle är vi duktigt bra på att utsätta oss själva för stress, och det finns externa faktorer som utsätter oss för stress. Media pumpar på, det sociala trycket är hårt. Just i dessa dagar är pressen och stressen tung för många. Hot om våld och terror får oss att känna mer oro och ångest än vanligt. Vi lyfter stressnivån ytterligare – och gör oss ännu sjukare.

Vi blir sjuka av oro – och det är ju precis vad fienden vill. Psykologisk krigsföring handlar väl precis om detta, att skapa oreda och oro, att överlista. Om att vi ska bli så rädda att vi förgör oss själva.

För med stressen händer det saker med oss människor. Vi tänker inte klart, vi fattar dumma beslut och vi blir sjuka. Hjärnan fungerar inte och kroppen reagerar med att stänga av vitala funktioner som till exempel känsel och magens funktion. Vi blir nedstämda, kanske till och med deprimerade. Med största sannolikhet irriterade och ibland aggressiva. Allt sammantaget gör oss sårbara, och irrationella. Vi slås ut. Vi kan dö.

I ett redan ansträngt samhälle kan det här vara förödande. I Sverige har sjuktalen ökat med nästan 70% sedan 2010. 2 av 3 sjukskrivna är kvinnor. 4 av 10 är sjukskrivna pga psykiska besvär. 28% av sjukskrivningarna har varit i mer än ett år. Och regeringens åtgärd är att be Försäkringskassan kontrollera utbetalningarna hårdare. Vi har under väldigt lång tid satt plåster på sjuka hjärtan. Vi har skapat ett sårbart samhälle, genom att inte respektera människors begränsningar och förmågor.

Så för att motverka det som fyller vår vardag just nu, och i väntan på undermedicinen mot stress, gör någon glad, säg till dina nära och kära att du älskar dem, se till att skratta och njut av det fina med dagen. Låt inte fienden ta över.

 

 

 

1 Kommentar

  1. Åsa Bonelli
    19 november, 2015

    Fasiken vad jag känner igen mig…

    Kram!

    Reply

Lämna en kommentar