Det våras för kvinnorna

Skrivet den 8 Mar, 2015 under Krönikor | Inga kommentarer

KRÖNIKA – 8 mars 2015

För ungefär 10 år sedan gjorde jag en kvalitativ studie för en kund och i det arbetat ingick att intervjua ett antal kommunikationsdirektörer i stora svenska organisationer . Jag ringde upp dem, frågade om de hade tid och möjlighet att diskutera frågan med mig. I vissa fall pratade vi direkt, i andra fall återkom jag senare när de hade tid. Och i några fall blev jag utskälld. För att jag inte förstod att jag  inte kunde ringa dem på deras direktnummer, att jag borde boka tid, för de var viktiga fick inte störas. Och ALLA i den sista kategorin – var kvinnor.

Jag vill inte ge mig in på en analys av varför det var så här. Men gissa om jag var nedslagen. Jag minns att till och med min kund blev förvånad och bedrövad av min iakttagelse. Det här var ungefär samtidigt som Madeleine Albright, USA:s första kvinnliga utrikesminister, besökte Sverige och talade. Det bestående minnet av detta besök är hennes uttalande ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”, som senare (2005) också blev titeln på Liza Marklund och Lotta Snickares bok. Fylld av dråpliga historier om kvinnor i arbetslivet och om vårt ”jämställda” samhälle.

Men tiderna har förändrats. Det må vara månens energier som bytt plats (vissa påstår det) eller något annat. Men kvinnorna tar över. Och det händer nu. Kanske måste även vi i Sverige, precis som Tyskland nu gör, lagstifta om kvinnor på toppositioner? Det skulle absolut snabba upp processen. Men jag tror det händer ändå.

Varför? Jo för att kvinnligt företagande bubblar. Det sjuder av energi. Det är ju inte nödvändigtvis så att kvinnor måste ta mäns platser, vi skapar nya. Och när vi gör det så samverkar vi med andra kvinnor, för att det är roligare så. Vi har slutat motarbeta och börjat medarbeta. Det skrivs mycket om att kvinnor måste ”släppas fram” i våra organisationer. DI skriver till och med (ledare lördagen den 7 mars) att ägarna (läs männen) måste kunna se till mångfald ur många aspekter. De nya entreprenörerna, kvinnorna, gör det redan. Och Sveriges företagande kommer att se annorlunda ut i framtiden.

Men det är också så att för att nytt ska få plats måste gammalt rensas ut. Det är en universell lag. Och vi ser ju hur det händer också. Jaktresor och privatjet åker ut med badvattnet – och ger plats för nytänkande – och kvinnor.

Det händer nu. Mina telefonsamtal skulle fått ett annat bemötande idag.

Avslutningsvis. Med tanke på vårens ankomst, dagens datum och rubriken på den här krönikan: jag kan inte låta bli att dra på mungiporna när jag tänker mig Mel Brooks göra en film på temat ”män och affärer”. Det våras för affärsmannen kanske? Skulle kunna bli riktigt rolig.

IMG_0059

 

Lämna en kommentar