Det här med att HANTERA stress

Skrivet den 2 Feb, 2014 under Personligt | Inga kommentarer

Det är många som diskuterar stress i olika sammanhang just nu. Långt fler än en tredjedel av Sveriges befolkning mår dåligt på grund av stress och hälften av dem säger att det beror på jobbet. Det ställs ofta höga krav på prestation, med dåliga motiv om varför och hur. Och dessutom är ju vi människor skapta så att vi vill göra vårt bästa, för att få höra att vi gör nytta och är duktiga. Men var går gränsen?

Och vem är det som ska säga ifrån när gränsen är på väg att passeras?

Där jag arbetade var vi många som påpekade att förhållandena var helt galna. Vår HR-chef han lyssnade och nickade. Men det blev ingen förändring. Han tog inget ansvar. Han lät det fortgå, som att det var tvunget att folk skulle bli sjukskrivna för att det skulle finnas bevis för att arbetsförhållandena var omänskliga. Istället pekade han finger tillbaka och sa att: ”ni får lära er hantera stress. Det ingår i jobbet.” Hans bild av var gränsen gick var en helt annan än den vi andra såg.

Att säga till en stressad person att ”du får lära dig hantera stressen”, är som att slänga ett barn i sjön och där säga ”nu får du lära dig simma”. Man sjunker bland uppgifterna utan att kunna reflektera över vad som är vad eller hur man ska göra, för man har ingen aning. Och de funktioner man behöver för att kunna göra val och tänka är utslagna.

Så vems är ansvaret? Jag tror att det handlar om att förstå vad stress är och gör med oss. Så att vi alla mycket tidigare kan identifiera situationer och tillfällen som inte är okej. Dessutom kan vi alldeles för lite om våra egna begränsningar, vad vi mår bra av och vad våra hjärnor klarar av. I alla fall var det så för mig. Jag trodde jag var odödlig, att jag kunde arbeta alla dagar, alla nätter och däremellan också ta hand om min familj och mig själv. Jag gjorde det jag trodde förväntades av mig, utan att reflektera över om jag orkade eller ville.

Och stress. Jag tänkte inte ens tanken att det var det jag utsatte mig för, än mindre visste jag hur jag skulle hantera den. Förrän det var för sent och jag ingick i statistiken, beviset på att våra arbetsförhållanden var under all kritik.

Vill ni läsa mer om vad stress gör med oss och hur vi kan jobba med oss själva för att lära oss leva på ett mindre stressfullt sätt, läs mer på Stressmottagningens hemsida.

Så ni där ute. Gör plats för lustfyllda saker, jobba lagom och ta hand om er.

 

IMG_2382

 

Lämna en kommentar