De små tar det stora ansvaret

Skrivet den 28 Jan, 2015 under Om skrivande | Inga kommentarer

Jag är uppvuxen på landet, vid ett litet samhälle som heter Axvall. Hittills känt för att där finns en travbana (Axevalla travbana), en stor hed och att där en gång fanns ett pansarmuseum. Det bor ungefär 1200 personer i det lilla samhället, där det också finns en ICA-affär, en bensinmack, en skola för barn upp till femte klass och en pizzeria.

Axvall är idag känt för att vara en av de mindre orter i vårt land som tar emot väldigt många asylsökande, flest flyktingar i förhållande till antalet invånare. De som kommer får bl a bo på det gamla sanatoriet, Stora Ekeberg, som ligger ett stenkast från Skara sommarland, mitt i skogen. Hit kommer hundratals människor som söker skydd. De får tak över huvudet, de får omsorg och vård, barnen får gå i skolan, de får vällagad mat, i väntan på besked.

Jag har varit där. Och jo, jag har pratat med Bert Karlsson om detta också. Det skrev jag om här. Men framför allt har jag mött dem som bor där och några av dem som jobbar där.

Och mycket får plats i den historia jag nu skriver. Jag hoppas få dela min berättelse med mina läsare framöver. För den behöver berättas. Jag vill att fler ska få titta in på Stora Ekeberg, få se hur en asylförläggning fungerar. Jag är övertygad om att fler skulle förstå, och vilja hjälpa då. Precis som de som bor i Axvall med omnejd gör.

 

 

Lämna en kommentar