Är det tråkigt att vara en god människa?

Skrivet den 25 Jan, 2016 under Om skrivande | 2 kommentarer

Under en period så har jag inte skrivit så mycket, jag har istället läst, och lyckats ta mig en bit ner i bokhögen som väntat. Jag har stiftat bekantskap med intrikata adelsdamer, försupna och försmådda äkta män, vilsekomna landsortsbor och psykiskt sjuka. Bland annat. Gemensamt för de flesta av dem är att de ruvar på hämnd, att de är missnöjda, eller att de känner sig förnedrade. De är mer eller mindre onda. Och de här sidorna hos dem förstärks genom berättelserna. Sällan adderas någon form av självinsikt som gör att karaktärerna blir som vanliga människor. Men spännande blir det.

Själv har jag valt att i min tredje bok skriva om det goda. Om människors vilja att göra gott, men också om svårigheten att göra rätt och det motstånd de möter i sina ambitioner. För gott för mig kanske inte är gott för dig. Vi arbetar utifrån olika plattformar, kan olika saker, ser olika saker och tror på olika saker. Vissa vill bara göra gott för sig själva, andra vill rädda världen. Jag tror vi kan göra båda delarna.

Min ambition är att ge läsarna en berättelse som i motsats till våld, elände och hat skapar hopp men ändå berör. Jag vill visa att godhet tar oss längre än ondska och egoism.

En roman är ingenting utan sina karaktärer. Det är människorna som är berättelsen. I På andra sidan gatan får läsarna möta personer de kanske inte annars skulle träffat, nya sidor av godheten. De får se lite mer av världen.

Det har funnits tillfällen när jag tvivlat på min ambition – att visa det goda. För att vi hellre intresserar oss för det som är spännande och otäckt. Jag upplever att godhet är tråkigt. Och det vill jag ändra på. Jag har bestämt mig för att goda människor är de som är spännande, för att de har förmågan att beröra på djupet och för att det är så vi skapar en bättre värld.

0115-ASG-OMS-HOI-web kopia

På andra sidan gatan kommer att finnas i handeln från den 15 mars.

2 Kommentarer

 1. Dag
  28 januari, 2016

  Hej Anne!

  Jag famlar på nätet efter kontakter kring mina egna försök att skriva. Jag tänker som du angående det goda. Vi behöver hjälp att plocka fram det hos varandra men det förutsätter självinsikt och medvetenhet kring de val vi har möjlighet att göra.
  Så dök ditt namn upp och jag tänkte tja varför inte fråga om du vet någon grupp eller person i eller i närheten av Göteborg som jag skulle kunna koppla ihop med. Kvinnor har väldigt lätt för det men som man är det inte helt lätt.
  Jag kommer aldrig vidare själv utan spegling i mitt skrivande. Att dela en text är lite som att blotta sig och det är något jag behöver träna på. Så har du något tips eller kontakt eller vad som helst.
  Med vänliga hälsningar

  Dag Hyllstam

  Göteborg

  Reply
  • Anne Liljeroth
   28 januari, 2016

   Hej Dag, tack för din reflektion. Jag tror som du att medvetenhet och självinsikt är bra att ha när man ska skriva. För visst använder vi delar av oss själva i våra texter.
   Dessvärre har jag dålig kunskap om skrivargrupper och kurser i Göteborgsområdet. Jag har en härlig skrivarvän som heter Hanna Lans som bor i Göteborg, du kanske kan kolla med henne, via Facebook. Hälsa från mig.
   Själv har jag haft stor glädje av skrivarkurser där ett moment ofta är att läsa varandras texter. Jag har god erfarenhet av Folkuniversitetet/Skrivarakademin. Kanske har de verksamhet även i Göteborg. Stort lycka till! /Anne

   Reply

Lämna en kommentar