50 och mot strömmen

Skrivet den 12 Maj, 2015 under Personligt | 2 kommentarer

Jag fortsätter fundera över vad som händer när man fyllt 50. Jag googlar, läser och söker tips. Det är inte nog med att arbetsmarknaden har förutfattade meningar om vad en 50-åring kan bidra med. Jag upptäcker att det finns oskrivna regler för hur en 50-åring ska leva och bete sig. Ät sunt och börja cykla, tipsar en tidning. Använd inte bikini, är en annan.Kortkort är inte att tänka på, då bör man helst vara under 35.

”Livet är inte slut vid 50”, är rubriken på en artikel i DN. (!) What!? Vem har trott det?

Gymnastikskor ska man sluta med vid 44, genomskinlig chiffongblus vid 40 och läderbyxor vid 34. Hästsvans kan man ha till man blir 51. (Allt enligt en undersökning som 2000 brittiska kvinnor svarat på.)

Så den andra sidan. Femtio är det nya trettio. Om det nu är siffrorna som är viktiga, så varför inte.

Jag minns min mormors femtioårs-dag. Så gammal hon var. Min mormor yrkesarbetade aldrig, hon skötte hem och fyra barn och nio barnbarn. Hon bakade goda bullar och var vådligt rädd för åska. Hon var snällheten själv. Inte ens uns av vassa armbågar där inte. På sin 50-årsdag hade hon varit hos frissan som lagt håret på henne och hon bar en ny fin blommig klänning. Min mormor ägde inte ett par byxor. I min garderob hänger jeansen på rad.

Dags att sätta ner foten, förklara krig mot förutfattade meningar. Jag tänker inte klippa håret, tänker fortsätta gå i gympadojjor och tunna blusar. Och jag kommer att använda bikini i sommar när det blir varmt i vattnet. Och vad avser arbetsmarknaden så tänker jag fortsätta skriva böcker så länge fingrarna hänger med.

press-9949

2 Kommentarer

 1. Paula
  12 maj, 2015

  50+ – de nya rebellerna?!
  Tänk vad många normer vi bryter mot. Hedda och jag rensade ut min garderob i helgen och det var mycket som ratades av tonåringen. Allt var för töntigt, tantigt och de klänningar som godkändes var kortkorta.
  Min egen mamma hade en ettåring ( dvs jag) när hon var femtio men jag har sett en bild på min mormors femtioårsdag. Det är det obligatoriska med alla blomsterbuketter och hon ser ut som 80. Tänk vilken tur att tiderna förändras. Kram

  Reply
 2. Lena Adelsohn Liljeroth
  13 maj, 2015

  Helt rätt. Deltar också i upproret!

  Reply

Lämna en kommentar