300 A4-sidor senare

Skrivet den 16 Jan, 2015 under Personligt | Inga kommentarer

Jag får ofta frågan: om jag alltid har drömt om att bli författare? Svaret är nej. Jag hade inte en tanke på att bli författare, förrän jag insåg hur svårt det är att skriva en bok. Låter kanske lite knäppt! Men så var det.

Jag gick min första skrivarkurs på Skrivarakademin 2008 och insåg då att jag inte kunde någonting om att skriva skönlitterärt. Och det gav mig väldigt mycket energi. Jag hittade något som jag ville lära mig. Efter det läste jag Litteraturvetenskap under ett par år, med fokus på kreativt skrivande, för att fördjupa mig. Jag ville verkligen försöka förstå. Och att plugga i vuxen ålder, för att det är roligt, det var en riktig kick.

För mig har det varit hårt arbete att lära mig hur man bygger upp en historia, hur man gestaltar och hur en karaktär blir levande. Med det inte sagt att jag kan, men jag tränar och lär mig. Vill lära mig mer. För mig var det en utmaning att försöka förstå hur ett manus blir till och att orka hela vägen. Det krävs tålamod och uthållighet för att få ihop en historia på runt 300 A4-sidor. Men nu vet jag att det går, att jag kan.

Och det där sista tänker jag på varje gång jag slår ihop en bok. All den tid, och den energi som författaren lagt ner på alla dessa rader, och så slukar jag den (ibland på ett par dagar). Varje rad borde läsas med andakt, sugas in genom porerna. Nej, skämt å sido – grejen är väl, som författare, att bli läst.

Efter jul fick jag några recensioner som var lite ”mellanmjölk”. Då var jag inte så glad. Men den här veckan har varit desto roligare. Flera fina meddelanden från personer runt om i landet som läst mina böcker. Tack snälla ni! Det är ni som får mig att fortsätta skriva.

IMG_1107

Lämna en kommentar