Vidriga böcker är konst

Skrivet den 10 Jan, 2011 under Om skrivande | Inga kommentarer

Underhållningslitteratur i all ära. Jag älskar böcker som flyter på, ger mig en värld att försvinna i och människor att förhålla mig till. Förströelse och glädje.
Som litteraturstudent tvingas jag ta mig igenom böcker som jag aldrig annars hade valt. Och med facit i hand kan jag konstatera att jag lär mig – att läsa på ett annat sätt, att reflektera, att reagera och att förhålla mig till ord, meningsbyggnader, till språket som en konstart. En ny värld öppnar sig.
Ett exempel:
Nabokovs bok ”Lolita” gavs ut på 50-talet och ledde till upprörda känslor och förbud. Historien om den medelålders Humbert Humbert som älskar unga flickor, nymfetter kallar han dem, är laddad till bristningsgränsen. Hans beskrivningar av det amerikanska samhället är exakta och roliga men fördunklas av huvudpersonens laster och böjelser. Vidrig bok! Men läsvärd trots sin ålder.
Sara Stridsbergs senaste bok Darling River tar vid där Nabokov slutar. Hon fortsätter följa den unga Lolita som färdas runt i en bil med sin styvfar. Här frodas de vidrigaste av  detaljer; blod, smuts, lera och övervåld. Vidrig bok, men ändå konst.

Lämna en kommentar