Vem f-n vill vara duktig?

Skrivet den 19 Apr, 2017 under Krönikor, Personligt | 4 kommentarer

KRÖNIKA 19 april 2017

Det pratas om duktiga flickor. Ibland kallas de för prestationsprinsessor, och de är arketypen för högpresterande och ordningssamma kvinnor. De som ligger på topp hela tiden. De gör alltid lite mer än vad som förväntas, men eftersom de är duktiga så är ingen förvånad över vad de presterar och de ägnas därför ingen större uppmärksamhet. Duktiga flickor tas för givet, och de negligeras ofta genom skolåren, för att de klarar sig bra. Ännu mindre belönas de. Möjligtvis med orden ”gud vad du är duktig!”

Birgitta Ohlsson ger sin syn på duktiga flickor i boken Duktiga flickors revansch. Hon vill att vi ska omvärdera ordet, så att det betyder krav och frihet. I DN skriver Matilda Gustavsson idag om ”duktiga flickor” som ett sätt att bunta ihop kvinnor som vill något med sina liv.

Hela mitt liv har jag fått höra att jag är duktig. Och eftersom jag trodde att det var bra att vara duktig så fortsatte jag att vara duktig. Fortsatte och fortsatte. Jag sprängde gränserna för duktig och var mer än duktig, och fick höra ”gud vad du är duktig!” Tills det inte gick längre. Min kropp sa ifrån och ordet ”duktig” var inte längre jag. Då blev det tyst.

För några år sedan debuterade jag som författare. (”Gud vad du är duktig.”) Och jag fortsätter att skriva, för att jag vill och för att jag kan, inte för att jag är duktig. Vissa dagar är jag helt improduktiv, kan varken planera eller skriva. Andra dagar går det bättre. (Har för övrigt aldrig hört någon säga till en man att han är duktig.) Jag sätter mål, och jag jobbar på. Jag tänker ofta på ordet duktig, som förföljt mig hela livet, och har kommit till insikten att det – duktig är relativt. Det vore som att överlämna mig till omvärldens bedömning, inte tro på det jag gör. Nej, jag är f-n i mig inte duktig. Jag vill vara envis, ambitiös, stark, uthållig, klok, kompetent, modig, och hjärtlig. Jag vill beröra. Jag vill göra människor glada, insiktsfulla, kanske till och med imponerade, ja allt utom d-ordet. ”Duktig” betyder ingenting. Det är en klapp på axeln, en ögonblicksbild och en flyktig generisk uppmuntran. Det räcker inte som drivkraft.

4 Kommentarer

 1. Malin
  19 april, 2017

  Så sant! Vi tjejer behöver mer mod och egen vilja att nå egna mål, inte uppfylla andras förväntningar. Vi kan inte alltid vara smidiga och vända kappan efter vinden. Vi borde acceptera att vi själva och andra kan ha gott självförtroende och självkänsla utan att se det som en mästrande egenskap. Du har rätt, vi måste börja hos oss själva !
  Du är insiktsfull, energirik, skicklig, stark, modig och en fin vän
  Kram

  Reply
  • Anne Liljeroth
   21 april, 2017

   Tack Malin!

   Reply
 2. Jerry
  21 april, 2017

  Jag (en man) har blivit kallad duktig 1000-tals gånger i mitt liv och jag kan ju säga att jag hellre får höra det än inte få någon uppskattning alls.

  Faktiskt så gör det mig glad att få höra det, vilket får mig att fortsätta försöka göra bra ifrån mig. Vilket tur att vi alla är olika!!

  Reply
  • Anne Liljeroth
   21 april, 2017

   Härligt om det driver dig. Kanske lite annorlunda vara duktig man och duktig flicka?

   Reply

Lämna en kommentar