Varför läser inte killar böcker?

Skrivet den 5 Okt, 2013 under Personligt | Inga kommentarer

Jag läser en krönika av Eva Swartz Grimaldis i torsdagens Dagens Industri. Hon skriver om bokmässan, om hur magisk den är och vilken kärlek till böcker den är. Och hon berättar att hon träffat en 18-årig kille, som läser P O Enquist. Och denne unge man tar hon som ett alibi för att pojkar visst läser. ”Jag ska aldrig mer säga att unga pojkar inte läser”, skriver hon.

Men vakna! Det är ju sant. Killar läser inte böcker!

Vi håller på att tappa bort halva befolkningen. Att läsa är en skyldighet – och en rättighet. Utan böcker, utan att läsa tappar vi vår historia, vår bredd, vår passion och vår klokhet. Genom att läsa berättelser, artiklar och historia så skapar vi oss perspektiv på livet som gör det innehållsrikt och helt. Vi blir mer än den kropp och hjärna vi faktiskt är. Vi inhämtar erfarenheter utan att själva uppleva dem.

Alla behöver läsa!

Jag har själv två killar, 20 och 22 år gamla, som inte läser böcker. Undantagen är studielitteratur, Kim Novak badade inte i Genesarets sjö (som en av dem läste när han gick i åttan, och älskade) och boken om Zlatan. Men ingenting annat, hur mycket jag än försöker. Och då tillbringade vi ändå varje kväll när de var små med att läsa för dem, och vi är en bokälskande familj. Men när de sen själva kunde bestämma så var det inte tufft att läsa böcker längre. Unga killar läser inte böcker – det är en attitydfråga. Och den påverkar killarnas förutsättningar för framtiden. Vi ser den på arbetsmarknaden, vi ser den på våra universitet. Tjejerna tar över.

www.lattast.se står att läsa: Alltför många killar läser inte böcker, en del har aldrig läst en enda bok. Siffror från Skolverket visar att drygt 12 % av killarna i årskurs 9 inte blir godkända i läsförståelse. För killar med invandrarbakgrund är siffran ännu högre, drygt 17 %. Det är dubbelt så många jämfört med tjejerna. Enligt en undersökning från Lärarnas Riksförbund så läser var fjärde pojke i år 7-9 aldrig på fritiden. Bland flickorna är det bara var tionde som aldrig läser.

Vad kan vi göra? Hur ska jag få mina killar att läsa böcker?

Lämna en kommentar