Var blev du av Bernadette?

Skrivet den 19 Mar, 2013 under Personligt | Inga kommentarer

9146221492Min första bok från Fru Booked damp ner i lådan och det räckte med att titta på den så kände jag att jag måste läsa den. Den var annorlunda. Omslaget stack ut, baksidestexten lockar till läsning. Det här är ingen vanlig trivial historia. Den här balanserar på gränsen. Och den behåller sin läsare i ett fast grepp (nästan) hela boken igenom.

Berättelsen byggs upp av meddelanden, mejl, rapporter och ibland också kortare passager där karaktärerna själva berättar. Där finns stora luckor som man längtar efter att få fylla i, man vill veta vart det här ska ta vägen.

Jag gillar Bee (även om det är helt osannolikt att en 15-årig flicka skulle säga, skriva eller bete sig som hon), och jag gillar Bernadette. Allra bäst är hennes beskrivningar av ”myggorna”.  Här kommer Maria Semples ordförråd till nytta. Härligt.

Mindre bra? Det är en väldigt amerikansk bok. Man måste ha lite insikt i hur amerikanska skolsystemet fungerar, och tidvis så rabblas det mycket amerikanska termer. Och dessemellan faller delar av historien på sin egen orimlighet. Det är inte möjligt att…. och så vidare. Där förlorar den lite respekt. Och vissa delar blir ibland lite stillastående. Men man vill ändå veta hur det går för Bee, Bernadette och Elgie.

Vill du bli underhållen? Läs om den galna Bernadette.

Lämna en kommentar