”Vad handlar den om?” frågar ni.

Skrivet den 19 Feb, 2013 under Personligt | 2 kommentarer

Det blir ingen bok bara för att man kan skriva. Det blir en bok om man har en idé om en historia och en intention med det man skriver. Det det sista har jag funderat mycket på.

Bara människor är inte bara en bok – den är så mycket mer. Naturligtvis är det en historia. I det här fallet om Saga Widerbeck och hennes behov av att göra upp. Men där finns också många olika ingredienser att fundera över.

Om vad som är skillnaden mellan folk och folk till exempel. För jag fick som barn lära mig att det är skillnad på folk och folk. Men jag kan ju inte låta bli att fundera på vem det är som gör den skillnaden? Vem tolkar in att någon skulle vara bättre, eller sämre, än någon annan? Finns det ett inbyggt övertag för att man är mer än folk? Eller är det kanske lite skönt att känna att man inte är som folk? Varifrån kommer allt detta?

Frågan är också om Saga är sund i sitt behov av upprättelse, eller om det hade varit lättare att bara glömma och gå vidare? Ska vi glömma och gå vidare, eller ska vi söka upprättelse för att känna oss fria och stolta? Och vad är det som får vissa människor att tanklöst kränka sina medmänniskor? Vi skyller ofta på att de var så unga, inte visste bättre? Men såren finns ofta kvar, även om de suddas ut över tiden. Mycket lär vi oss att leva med.

Så tillbaka till intentionen. I den bästa av världar, vad skulle jag vilja händer när boken blir läst? Jo kanske en diskussion om behov av upprättelse. Sannolikt har alla någon gång råkat ut för något som man skulle vilja berätta om, göra upp med. Och så samtal, om vad det är som skiljer folk från folk. OM det nu är någon skillnad? Kanske är vi bara människor allihop?

2 Kommentarer

 1. Anneli
  20 februari, 2013

  Det låter spännande! Och jag tror ju att vi bara är människor allihop. 🙂

  Reply
  • Anne Liljeroth
   20 februari, 2013

   Samtidigt som det vore skönt att känna att man är lite speciell 🙂 sä är det nog så!

   Reply

Lämna en kommentar