Vad är ”på riktigt”?

Skrivet den 17 Okt, 2012 under Okategoriserade | 2 kommentarer

Det är skrivardag idag. Mina karaktärer fortsätter att röra till det för varandra. Känslor, situationer och samveten gör det inte enkelt för dem. De beter sig och gör saker som jag ibland funderar på om det verkligen är sant? Kan man göra så?
MEN nu är de ju inte riktiga människor utan påhittade personer. Men de kanske borde bete sig som om de vore världsliga ändå? Inte leva ut så förbannat. Eller också är det så att en karaktär i en bok får leva ut, inte behöver känna sig så begränsad, som vi vanliga människor ofta gör?
Måste allt som händer i en fiktiv berättelse verkligen kunna hända på riktigt? Förstår läsaren att det är fiktion, även om platsen är samtida och karaktärerna ”vanliga” människor?
Nej. Jag tror inte det måste vara ”på riktigt”. Men det måste kanske vara trovärdigt. Tillräckligt för att vi ska känna att vi rycks med och att det skulle kunna hända. Och här går en gräns som jag för tillfället ofta snubblar på. Men jag tänker att det ännu så länge bara är ett skelett jag arbetar med, en historia som kommer att kräva mycket arbete.
Så jag fortsätter att spåna på. De där idioterna i min historia får väl bete sig bäst de vill, än så länge. Jag har ju förmånen att kunna redigera dem så småningom, tona ner och förändra. (Till skillnad från karaktärerna i Hollywoodfruar då.)
MEN skulle någon av dem, mot förmodan, vara det minsta lik någon som finns i min närhet så är det en slump – eller för att du inspirerar mig. 🙂

2 Kommentarer

 1. Eva Süttenbach
  17 oktober, 2012

  Jag tycker det är så fantastiskt att läsa din blogg och väntar jättemycket på att få läsa din bok.

  Reply
 2. Anne Liljeroth
  18 oktober, 2012

  Eva, jag tycker det är fantastiskt roligt att du följer mig. Snart även i bokformat, hoppas jag! Kram

  Reply

Lämna en kommentar