Vad är fiktion?

Skrivet den 3 Okt, 2012 under Okategoriserade | Inga kommentarer

Bara människor och dess Fortsättning är rent påhitt, brukar jag säga. Men så inser jag plötsligt att jag ljuger. Det är inte alls RENT påhitt. Det är till viss del påhitt. Men väldigt mycket, och kanske mer än jag förstått, är egna erfarenheter förpackade på ett sätt som kamouflerar dem.
När jag igår bestämde mig för att ett kapitel, närmare bestämt nummer trettiotvå, skulle fungera som en sammanfattning av var karaktärerna just nu befinner sig, så känner jag att jag givit dem erfarenheter som jag själv varit med om. En av kvinnorna gör till och med saker som jag verkligen tagit avstånd från, men helt plötsligt känner jag viss förståelse, för att jag satt henne i den situationen. Hon har inget val.
”Saker bara händer”, säger vi ibland. Och det är verkligen så. Utan att jag själv kan styra så råkar karaktärerna tänka, göra eller mötas. Mina stackars karaktärer är helt i mitt våld. Ha!
Så jag erkänner – jag stjäl (eller rättare sagt lånar) från egna och andras erfarenheter. Och blandar ut med lite påhitt, naturligtvis. Men det gör att någon kanske känner igen sig, en plats eller en situation. Men inget illa menat. Jag gör det för litteraturen.
Och tack för lånet!

Lämna en kommentar