Vad är en nyckelroman?

Skrivet den 30 Aug, 2013 under Personligt | 4 kommentarer

Jag fick ett brev idag. Från min gamla faster. Ja, det sägs att hon är lite skröplig, men hon lever och är lika oslipad som alltid. Och läser mycket det har hon alltid gjort. Hon är en sann kulturbärare och som gammal lärare är hon van att tycka om allt. Hon hade bestämda åsikter som yrkesaktiv, och det fortsätter hon med.

Nåväl, faster har läst min bok och eftersom hon börjar brevet med ”Grattis Anne”, så antar jag att hon tycker att jag lyckats. 😉 Sen beskriver hon boken som en ”nyckelroman”… Och där slutar jag läsa. VAD betyder det?

Jag googlar (thank God for Google) och finner då: ”berättelse där verkliga figurer och skeenden framställs under icke omedelbart genomskådad förklädnad” (källa: NE).

Okej. Jag tolkar faster som att hon tror att boken i mångt och mycket är självupplevd, men kamouflerad. Kanske tror hon att jag nu försöker ”få upprättelse” genom att skriva en bok om egna upplevelser? Intressant! Jag har hört fler som sitter och funderar på vem som är vem i boken. Riktigt roligt faktiskt. Det skulle ju betyda att jag lyckats skapa en realistisk historia i alla fall.

Men jag lovar, historien är påhittad, nästan helt och hållet 🙂

 

4 Kommentarer

 1. Leif
  30 augusti, 2013

  Den är ganska verklig. Du vet väl om att jag känner brevbärare Karlsson.

  Reply
 2. Jenny
  3 september, 2013

  Det är väl ett kvitto om något. På att berättelsen håller, när folk försöker klura ut vem du hämtat vad ifrån. 😉 Jag kommer på din releasefest i morgon och ser fram emot att köpa boken och höra dig berätta om din väg från manus till bok. 😀 Ses då!
  Välkommen in på min blogg och svara på frågan ”Hur ser din första mening ut?”

  Reply
  • Anne Liljeroth
   3 september, 2013

   Tack Jenny! Ska bli kul ses imorgon. Skriver in min första mening på din blogg 🙂

   Reply

Lämna en kommentar