Vad är en bra historia?

Skrivet den 22 Aug, 2011 under Okategoriserade | Inga kommentarer

Just nu läser jag Claes de Faires bok om överklassens Stockholm och förundras över hur ointressanta jag tycker att hans karaktärer är. Personerna är så fulla av fördomar att de nästan spricker. Och mina egna förväntningar på hur överklassens överklass tänker och beter sig besannas. Trist. Däremot tycker jag att han har ett fantastiskt vackert språk. Kanske därför jag fortsätter läsa.
Jag avslutade Denise Rudbergs bok ”Ett litet snedsprång” och tycker att plattityderna haglar. Den enda karaktären som sticker ut är Marianne, samtidigt som hon saknar tåga. Berättelsen är seg för att vara en kriminalhistoria. Sexet känns planterat för att det ska finnas med.

Så vad är en bra historia? Och vem ska avgöra om en historia är bra eller inte? Min uppfattning är ju absolut inte densamma som någon annans. Så var finner man en bra historia?

Mitt i det amerikanska väst funderar jag på vad en intressant karaktär är. Är det mannen mittemot mig som ryter på sin sydstatsdialekt, springer efter nytt kaffe till den överviktiga fru och med stort besvär tar sig upp ur den låga fåtöljen? Vad skulle han kunna berätta om sig själv? Kanske är han en ranchägare av dignitet med tusentals hektar på vilka han föder upp tjurar. Kanske är han en pensionerad fabriksarbetare som sliter med att få ekonomin att gå ihop? Han har i alla fall en rejält överviktig dotter. Hon bär en rosa t-shirt med guldsiffror på magen. Brösten spänner ut bokstäverna L O V E ovanför nummer 33. Hon tar faderns blåbärsmuffins och smular bitar mellan fingrarna innan hon stoppar in dem i munnen. Den lilla munnen fylls till bredden och kinderna blir större när hon tuggar. Den lilla näsan ser ut som två små hål i en rund boll.

Skulle man kunna skriva om sådana karaktärer?

Lämna en kommentar