”Va, läsa böcker?”

Skrivet den 14 Jun, 2011 under Om böcker | Inga kommentarer

Satt en stund med några ungdomar och samtalet flöt in på böcker. Jag frågade: ”Vad läser ni?” De svarade: ”Vaddå läser?” Jag fortsatte: ”Ja, böcker.” De tittade på mig, på varandra och så på mig igen. De ryckte på axlarna alla tre. ”Nej, inte böcker.” De såg ut som om min fråga hörde hemma i en annan tidsålder och plötsligt blev jag väldigt gammal i deras ögon. En sån där gråhårig tant med glasögonen på nästippen och händerna i en bok i knät. En som läser böcker och som dessutom gillar det.

Och de blev väldigt fattiga i mina ögon. Det snurrar i huvudet. Jag tänker på allt de går miste om. Alla de världar och människor de aldrig möter eftersom de aldrig öppnar en bok. Och jag tänker på hur snäv deras livsåskådning måste vara när bara geografiskt nära, nu levande människor bildar referensramen. Platser, situationer, möten de går miste om. Känslor och öden de inte kan dela. Allt eftersom de inte ”orkar” öppna en bok.

Vems är felet? Varför läser inte unga människor? Ska vi skylla på skolan, ta på oss ansvaret som föräldrar eller kanske är utbudet av skriven litteraturen inte attraktivt nog för unga? Finns det unga människor på förlagen som kan hjälpa till att välja rätt? Vem vet. Jag blev skrämd av ointresset och oviljan att ens närma sig en bok. Och rädd för konsekvenserna.

Lämna en kommentar