Trovärdigt och förtroende

Skrivet den 2 Sep, 2012 under Okategoriserade | Inga kommentarer

Att det är trovärdigt. Är det viktigt för historien? Är det viktigt för att fånga läsaren? Hur mycket kan man fantisera och hur mycket måste vara sant för att en berättelse ska bli kittlande, intressant? För att läsaren ska vilja vidare.
Det beror naturligtvis på vilken genre vi talar om. Tänker jag. På syftet med texten.
För en journalist A och O. För en författare kanske inte.
Jag har i min historia valt en miljö som finns, människorna har vuxit fram under tiden jag lärt känna dem. De har blivit som vänner. För mig finns de med mig hela tiden. Saga Widerbeck är en vän, med goda och sämre sidor. Det som utspelar sig på Smedjegatan 6 skulle kunna hända i verkligheten, även om jag komprimerat händelserna. För att hålla ett högt tempo, för att hålla läsaren kvar, för att underhålla. Det fungerar.

Förtroende. Läsaren måste få förtroende för berättaren, känna att det stämmer, att det skulle kunna hända, att karaktärerna är levande. När jag idag ägnat tid åt att förbereda en arbetsdag på temat förtroende – för ett gång kommunikatörer – funderar jag över språket, över ordval och konsten att kommunicera.
I en undersökning där allmänheten frågats om vem de har förtroende för svarar 69 % att de har stort förtroende för ”en person som du själv”. Det är betydligt fler än de som har förtroende för en verkställande direktör (36 %). Oerhört viktigt att relatera till om man arbetar med kommunikation. Är det viktigt när man skriver fiktivt?
Så vad är viktigast? Att skriva så att läsaren förstår eller att imponera på sin läsare? Det är skillnad på vilken litteratur som hyllas av kritikerna och vilka böcker som säljs, och läses. Kan det ha med berättarrösten att göra? Att den talar som jag, och med mig?
Jag tänker på alla de ”vackra” böcker jag köpt, börjat på men inte orkat läsa färdigt, för att jag inte riktigt förstår, för att jag tycker historien är komplex och krånglig, för att berättaren försöker säga något som jag inte kan fånga. Förlåt Kerstin Ekman, men ett par av dina böcker hamnar faktiskt i den kategorin.
Jag hoppas att Bara Människor ska läsas av många, underhålla många och vara trovärdig, om än på gränsen.

Lämna en kommentar