Propplösaren #metoo

Skrivet den 2 Dec, 2017 under Personligt | Inga kommentarer

Minns ni begreppet Jätteproppen Orvar? Det var journalisten Maria Hörnfeldt som 1984 myntade begreppet som en beskrivning av hur 40-talisterna hindrade 60-talisterna att ta sig in på arbetsmarknaden. Proppen bestod av äldre män, män som vidhöll sitt normativa ledarskap, vars lojalitet fanns hos det egna könet, som klamrade sig fast vid makten, vägrade förändring, och vägrade tro att (i det här fallet) yngre människor skulle klara uppgiften.

De flesta av dessa män har numera gått i pension, men med #metoo påminns vi om att strukturerna fram till nu, trettio år senare, inte ruckades nämnvärt av Hörnfeldts beskrivning. Jätteproppen har hindrat kvinnor från att utvecklas, tjäna pengar, ta plats och ha makt. Med härskarmetoder, ibland fysiskt övertag, har många män lyckats behålla sin plats i strukturerna.

Nu studsar allt tillbaka. Mot dem som utövat. Jätteproppen Orvar har visat sig bestå inte bara av de som var födda ett visst årtionde, utan av ett beteende som accepterats som normalt. Att EN kvinna försökt påtala detta beteende bet inte på Proppen, men när tusen och åter tusen nu vittnar och skriker har Jätteproppen Orvar blivit porös, delar av den har oskadliggjorts, andra delar inser att det är över nu. Det illaluktande rinner ut i vasken. Kvar blir en slags gegga som kan formas till något nytt.

Äntligen har vi funnit en propplösare som biter på skiten. På Jätteproppen Orvar.

Kvar blir män och kvinnor som arbetar sida vid sida, hjälps åt och utvecklar. Precis så där som vi föreställt oss att ett jämlikt samhälle ska fungera. Med respekt. Nu hoppas vi.

Hurra!

Lämna en kommentar