Prata om

Skrivet den 12 Mar, 2012 under Okategoriserade | Inga kommentarer

Oavsett ämne, oavsett person så tror jag det är en universallösning – att prata om det. Att formulera sig med ord är ett sätt att lära sig mer, förstå mer, ja till och med komma till insikt. Det kanske är därför jag är så fascinerad av skrivandet. Ord har förmågan att beröra och beskriva saker som vi kanske inte ens varit medvetna om.
Idag deltog jag en stund på en konferens som Tjejzonen anordnade, på ett tufft och tabubelagt ämne – självmord. Obehagligt men samtidigt bra att förstå. Vad och varför? Det handlade om suicidal prevention, hur kan man se och hjälpa? De kallar det för ”psykisk livräddning”. Vi har ett samhälle som producerar lidande men vi har liten kunskap om hur vi ska minska det. Bandage och piller hjälper inte alltid när det gör ont i själen.
Men ett samtal kan hjälpa. Och att få berätta sin historia, den långa versionen, kan hjälpa ännu mer. En medmänniska som ställer en fråga, stannar kvar och som ser till att finnas där, som kanske skaffar hjälp, kan betyda skillnaden.
Så hur svårt det än var att sitta där och lyssna, höra om dem som planerat eller genomfört det, så är jag glad att jag lärt lite mer, fått lite mer kunskap. Så att jag kan bidra till att prata om det.

Lämna en kommentar