Platsen där det utspelar sig

Skrivet den 1 Maj, 2011 under Okategoriserade, Om skrivande | 2 kommentarer

”Smedjegatan”, svarade jag Anna när hon frågade var i stan min karaktär flyttar in.
Jag har använt Skara som miljö för min historia om Saga och hennes grannar. Någonstans måste den ju utspela sig.
”Du kommer väl ihåg att jag bodde på nummer sex”, säger hon då. Jag skrattar till eftersom det är just på nummer sex Saga flyttar in i min historia. Jag hade glömt att Anna bodde där. Det är så länge sen. Hur skulle jag kunna komma ihåg? Universum kanske spelar mig väl ett spratt, eller så arbetar synkronisiteten med min idé åt något håll. Vad vet väl jag? Det är inte allt man förstår, gudskelov. Men Smedjegatan 6 kommer sannolikt att dyka upp igen. Det vackra trähuset vid parken, nedanför kyrkan. En fortsättning om Saga och hennes nyvunna vänner håller på att ta form i mitt huvud.

Den yttre miljön säger en hel del om personernas inre, för alla formas vi av den miljö vi växer upp i. Som uppvuxen på landet, där det dessutom talas med rund och humoristisk (det tackar vi Robert Gustavsson för) dialekt kan jag ibland fundera på vad det inneburit för mig. Hur skadad är jag på en skala på hundra? Men vad skulle jag vara utan? En dialekt och många upplevelser mindre. Händelser som jag nu kan ta med mig när jag fortsätter berätta om vad som händer på Smedjegatan 6.

Som till exempel:
”Å här setter i å göttar er i sola?” sa morfar när han slog sig ner i kaffebersån.

2 Kommentarer

 1. Ann Bylfors
  1 maj, 2011

  Som jag ser fram emot att få läsa om Saga och de andra på Smedjegatan 6.

  Reply
 2. erica
  3 maj, 2011

  sare va så sare va!
  Ser fram emot att få läsa historien..

  Reply

Lämna en kommentar