image_personligtPersonligt

Anne Liljeroth
Är född 1963
Uppvuxen på landet, utanför Skara
Bor i Bromma
Gift
Två barn, Emil född 1991 och John född 1993

Yrkesbana

Jag lever andra vågen, har gjort karriärresan men lämnat den bakom mig. Idag driver jag mitt eget bolag Kloka Ord AB, skriver och har roligt.

Tidigare har jag arbetat med ledarutveckling, utbildning, kommunikation och varumärkesfrågor. Som medarbetare, chef, konsult, styrelseledamot och volontär. Som anställd jobbade jag på MGruppen, Pressbyrån, Rikta Kommunikation, Telia och 3. Som konsult har jag bland annat arbetat med verksamheter som Stockholms sjukhem, Telenor, Svenska kyrkan och Sveriges kommunikatörer. Som volontär brinner hjärtat fortfarande för Tjejzonen.

Kraschen

För tio år sedan sjukskrevs jag för utmattningssymptom. Jag hade arbetat på tok för mycket och kroppen sa ifrån. Sen dess har jag tränat på balans-i-livet och på att sluta prestations-knarka. Det är ett livslångt lärande.

Man kan dö av stress, fick jag lära mig på min återhämtningsresa. Tanken är svindlande. Ändå finns det bara en person som kunde hållas ansvarig för stressen, nämligen jag själv. Det var mina krav och högt ställda förväntningar på livet som fick mig att falla ihop.

En kris kommer sällan ensam och när jag låg där, längst ner på bottnen, så kom också alla de stora frågorna. Alla började de med VARFÖR. De handlade om livet, om mening, om kall, om behov, om min bakgrund, med mera. Min kris blev till en livsresa och idag har jag lärt känna mig själv betydligt bättre, jag är gladare och sannolikt trevligare. Ja, jag är rent av tacksam att jag kraschade den där måndagen i mars för tio år sedan.

Men återhämtning tar tid. Och jag måste ofta påminna mig om att sätta mig själv i fokus ibland, att ta ansvar för mitt eget välmående.

Att skriva

I sökandet efter saker att brinna för, att tycka om att göra, så fann jag skrivandet. Jag började gå skrivarkurser på Folkuniversitetet i Stockholm. Vid den första av dem blev jag helt sågad av min skrivarlärare. Vilket skulle kunna gjort mig nedslagen men hellre fylld av energi. Jag bestämde mig för att lära mig hur man gjorde. Så jag skrev om, och skrev om och fick så småningom en liten stjärna av min lärare.

Sen har jag kompletterat med två års studier i Litteraturvetenskap, med fokus på kreativt skrivande, på Mittuniversitetet. Jag läste litteratur jag aldrig hört talas om, gjorde stilstudier, diskuterade genrer och skrev, skrev. Här föddes början av min  debutroman, Bara människor.

Yogan

Stunderna på yogamattan är viktiga. Där finner jag ro, jag tvingas fokusera inåt heller än på det yttre och jag får bra träning. Vid ett flertal tillfällen har jag rest med min lärare Josephine Selander till Kerala i Indien. Och sen våren 2013 är jag utbildad Viryayogalärare.

Viryayoga är en dynamisk form av hathayoga som utgår från biomekaniska principer om hur vår kropp fungerar och vilka rörelser vi mår bra av att göra. Yogan stärker och balanserar både kropp och själ. Yogan gör mig till en bättre människa.

Övrigt

Sedan 2008 är jag mentor i Föreningen Sveriges Kommunikatörer. Bollplank och stöd för kommunikatörer som funderar på nästa steg, vill utvecklas och lära sig mer i både sin profession om om sig själva.
Sedan 2009 volontär i Föreningen Tjejzonen. Föreningen arbetar med att stötta tjejer i åldern 12-25 år och att förebygga psykisk ohälsa.