På andra sidan gatan – snart i pocket

Skrivet den 11 Jul, 2017 under Om skrivande | Inga kommentarer

När På andra sidan gatan släpptes i mars 2016 så fanns det bokrecensenter som tackade nej till att läsa, för att de var trötta på flyktingfrågan, sa de. Ja ni läste rätt. En fiktiv kärlekshistoria som till delar utspelar sig på en flyktingförläggning, fick delar av kultureliten att tacka nej. Historien recenserades utan att ha lästs, om du så vill.

De, som å ena sidan slogs upp för öppna gränser, ville å andra sidan inte befatta sig med en fiktiv historia som vidrörde ämnet. Jag tänker att det kanske var för att verkligheten, i det här fallet, alltid kommer att överträffa dikten, eller var det bara för att man inte orkade? Detta var alltså våren 2016, och tidningarna var fulla av artiklar från landets alla asylförläggningar.

När jag påbörjade historien om Alex och Gabriella, under 2014, kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig att miljön i boken skulle vara så brännhet två år senare. Så het att vissa inte ens vågade ta i det. Kanske kom boken helt rätt i tiden, eller inte? Jag vet inte. Vad jag hoppas på är att fler ska få upp ögonen för den när den snart släpps som pocket. Det är den värd. Min ambition är att ta med läsarna till en plats de inte besökt, visa på värmen, motsatserna, problemen men naturligtvis också på att vi med kärlek och omtanke löser mycket.

”En bok som handlar om familjeliv, kulturskillnader och viljan att göra gott. Den är mycket mycket bra och passar alla som är intresserade av människor”, skriver Karlstads bibliotek.

Lämna en kommentar