Ovärdigt i vår värld

Skrivet den 23 Aug, 2011 under Okategoriserade | Inga kommentarer

Utanför City Hall, under de vackra raderna med träd som planterats för att rama in San Franciscos stolthet bor de. De hemlösas vagnar är överlastade med det som till natten ska fungera som skydd mot den råa kylan som rullar in över staden.
De sover på de välklippta gräsmattorna, torkar sina kläder på skyltarna som uppmanar människor att inte beträda gräset, inte mata fåglarna. De är hundratals. De som jag ser.
När jag fortsätter upp mot Union Square och allt det som erbjuds på dess gator passerar jag genom Tenderloin och får tvinga mig själv att inte stirra, bara bita ihop. Jag försöker promenera lugnt när jag passerar dem som ligger på trottoaren. Oftast män, men även kvinnor, unga kvinnor. Kläderna är inte mer än trasor. Lukten av marijuana ligger tung över trottoarerna. De skriker åt varandra, säger att de längtar efter ett järn. Sprit och röka, tycker jag mig höra att de säger. Något att bedöva sig med. Men det är svårt att höra vad tandlösa människor säger.
På en skylt ovan en dörr står det Dining Hall. Kön utanför ringlar sig lång och när jag passerar runt hörnet ser jag hur den fortsätter, och fortsätter. Människorna i kön hänger med huvudet och med armarna, som om de släpar på något tungt.
Som en film, tänker jag. En dålig amerikansk film med en mörkhyad skådespelare i huvudrollen. Filmer brukar sluta lyckligt. Men hur ska det gå för USA?

Lämna en kommentar