”Ont. Det ska göra ont.”

Skrivet den 22 Feb, 2013 under Personligt | 2 kommentarer

I början av veckan fick jag tillbaka mitt manus efter redaktörens andra genomgång. Och han förklarade med tydlighet att den här omgången ska det göra ont. ”Om den inte svider, då har du inte gjort den ordentligt.” Jag svalde.

Det tog bara ett par sidor att förstå vad han menade. ”Kill your darlings”, säger ju alla. Och det är precis det det handlar om. Texten behöver strykas, rensas och förenklas.

Här har jag ägnat år åt att försöka formulera mig så smart, snyggt och brilliant som möjligt och helt plötsligt är det precis de här passagerna som ställer till det i texten. Det är när det blir förklarande utöver det som behövs för att läsaren ska hänga med, som jag nu ska sätta markören på ett stycke – och trycka på Delete-knappen. Och jädrar vad det svider när de där snygga raderna ”swoschar” bort ur texten. Kreatören i mig skriker och mitt skapande slits i bitar.

Han hade rätt. Det sliter i tarmarna.

Och samtidigt ekar härliga Malin Dohlwitz-Strindlunds mantra i mitt bakhuvud. ”Det är tvunget att rensa för att få plats med nytt.” Och nytt i fallet med mitt manus det är ju DIN/läsarens egen upplevelse av historien.

Sen all respekt för redaktören – jag vet att du inte är ond :-).
Din uppmuntran får mig att sväva på redigeringsmolnet!

 

2 Kommentarer

 1. Annika Estassy
  22 februari, 2013

  Ha ha, mitt problem var det motsatta. Jag hade strukit så många älsklingar att förlaget bad mig lägga in dem igen.

  Reply
  • Anne Liljeroth
   22 februari, 2013

   Låter som ett angenämt jobb! Men tveksamt om jag hamnar där…

   Reply

Lämna en kommentar