Om att låna karaktärsdrag av en vän

Skrivet den 13 Dec, 2012 under Om skrivande | 2 kommentarer

Får man låna drag av personer i sin närhet när man skapar sina karaktärer? Blir människor arga om man gör det? Vissa kanske blir upprörda för att de inte får vara med? Eller blir människor kanske smickrade?  Var går gränsen för hur nära verkligheten man kan vara i sina beskrivningar? Jag vet inte.

Men det är klart att man när man skriver inspireras av människor som man möter eller till och med känner. Naturligtvis pusslar man med olika karaktärsdrag man utsatts för, för att skapa sina gestalter, man hämtar från livs levande människor, beteenden som man sett eller mött. Men sen måste man också spetsa dragen, för att göra dem lite ”typiga” och speciella, intressanta, få dem att sticka ut lite. Så tänker jag i alla fall.

Det jag säger är att alla mina vänner ligger risigt till. Nej då! I min berättelse så är alla personerna påhittade. Men en person i boken har drag av en gammal vän. Det har bara blivit så. Det är en väldigt fin och pålitlig person. Som idag har fått en kopia på manus i sin hand, som ett test på frågan om hur man gör.

Nu väntar jag med spänning på reaktionen. Överväldigad? Upprörd? Eller bara rörd? Kanske förvånad? Vad vet jag?

2 Kommentarer

 1. Ann
  16 december, 2012

  Har du hunnit få den? Hur blev den? Kände hen igen sej?

  Reply
  • Anne Liljeroth
   16 december, 2012

   Inte fått nån feedback från hen ännu! Väntar spänt!

   Reply

Lämna en kommentar