Om att ha tråkigt

Skrivet den 16 Maj, 2011 under Okategoriserade | 3 kommentarer

Vi är många som har sagt oss att det är bra att ha tråkigt. För annars skulle vi ju inte förstå när vi har roligt. För man kan ju inte ha roligt jämt, även om man skulle vilja det. Så hur ska man ha det då? Lite lagom svenskt, med en blandning av sött och salt, trist och kul. Varför det, tänkte jag när jag i helgen gick på barnteater. ”Farbrorn som inte ville bli stor” hade tråkigt men tog barnasinnet till hjälp för att göra tillvaron lite roligare.

För många år sedan, efter hårt slit och en tids sjukdom, fick jag rådet att göra något kul. Och jag tänkte… och tänkte… tänkte att jag glömt bort vad jag tyckte var roligt. Vid min ålder är ju inte samma saker roliga som var kul när jag var tjugo, tänkte jag och försökte fundera ut vad som i mogen ålder skulle kunna vara roligt, inom vilka ramar för skojigheter jag skulle hålla mig. Det fick ju inte bli allt för galet… Dessutom fick det ju inte bli för dyrt, eller för utsvävande, eller för jobbigt, eller för tidskrävande att ha roligt.

Nej, bättre då att ha tråkigt en stund till. Då blir ju risken mindre att jag skulle göra bort mig, bli till åtlöje eller pratas om. Fast med tiden har jag insett att det är tråkigt att ha tråkigt och börjat göra något åt det, precis som Farbrorn som inte ville bli stor. Tänk vad en barnteater kan pigga upp.

3 Kommentarer

 1. Ann
  16 maj, 2011

  Jag försöker allt jag kan att göra mej av med min gamla nedärvda värdering ”Allt kan inte va roligt”. Mötte en ung kille en gång på någon kurs som tittade underligt på mej och frågade: Varför inte? Jag blev oerhört provocerad av påståendet, tills jag lät det sjunka in och nu mer håller jag med honom, varför inte?

  Reply
  • Anne Liljeroth
   16 maj, 2011

   Keep up the spirit Ann! Det borde skrivas ned, som en mänsklig rättighet, att ha roligt.

   Reply
   • Ann
    16 maj, 2011

    Håller med! Igen.

    Reply

Lämna en kommentar