Någon i allmänhet – bokmässan

Skrivet den 1 Okt, 2012 under Okategoriserade | En kommentar

Den här helgen har jag lagrat massor av energi. Besöket på bokmässan innebar också att jag har umgåtts med en av mina äldsta barndomskamrater (alltså hon är inte gammal, vi har känt varandra länge), ätit gott, åkt tåg och spårvagn (rogivande bara det) och skrattat en hel del. Bokmässebesöket blev en orsak att göra trevliga saker. Bingo!

Bokmässandet då? Denna nästan saliga höjdpunkt som så många laddar för i månader, planerar i detalj och längtar efter. Jo då! Jag flöt runt i folkmassan – den som av branschen kallas för allmänheten – och betraktade det, som vi som är allmänhet, kan få se och vara med om. Kändisförfattarna visar upp sig och står i hörn av mässan och pratar. Det är trångt, knappt möjligt att höra vad de säger. Och det säljs böcker. Folk handlar och får sina exemplar signerade. Folk – dvs allmänheten – ser, får lyssna till, köa och köpa signerade exemplar till hyfsade priser. Sen går alla från mässan med armar som apor.
Visserligen är det kul men jag har svårt se hur man kan bli hög på detta. Som vilken marknad som helst, men här handlar det om böcker hellre än korvar och julprydnader.

MEN jag inser att det är ju inte det jag ser som folk twittrar, bloggar och facebookar om. Det är ju branschens bokmässa de talar om. Den där alla som skrivit något och känner varandra minglar runt på, från arla morgon till sen natt. DET är bokmässan. De får tillfälle att simma runt i bokstäver, förlagsdebatter, trender och annat litteraturprat. Intressera sig för varandra och knyta kontakter. Som en enda stor firmafest.
DET vore kul att få vara med om.

Men allmänheten, denna åtskilda klump av konsumenter hellre än människor att ha en relation till, får nöja sig med en glimt via medier. Så tack twitter, bloggare och facebook för att jag får vara med lite grann. Trots att jag bara är någon i allmänhet.

1 Kommentar

  1. Det handlar trots allt ändå om boken « Debutantbloggen
    2 oktober, 2012

    […] Good enough hos Simona Ahrnstedt. Så mycket bättre hos Susanne Boll. Någon i allmänhet hos Anne Liljeroth. Sköna möten hos Lina Forss. Egoboost hos Johanna Lindbäck. Den allra första fantastiska gången […]

    Reply

Lämna en kommentar