Mystiska myter i litteraturen

Skrivet den 19 Maj, 2011 under Om böcker | Inga kommentarer

Kommer ni ihåg James Redfield? Han gav 1993 ut ”Den nionde insikten”. En mystisk berättelse om ett manuskript med nio mänskliga insikter som hittas djupt inne i Perus regnskogar. Det var en rätt rörig historia vars andliga dimension jag aldrig riktigt förstod. Översättningen var väl kanske inte den bästa, eller så var jag kanske inte en god läsare? Men historien hade ett högt tempo och innehöll ett flertal sammanflätade intriger, det minns jag.

Fredrik Härén har skrivit en mystisk historia om ”De icke synliga”. Det lät spännande tyckte jag. Men visade sig vara allt annat än just det. Historien om Alex saknar sammanhang och jag förstår mig inte på huvudpersonen. Historien är rörig och osannolik, dessutom är författaren övertydlig i sina beskrivningar. Han besitter så mycket kunskap och tankar att han glömmer bort att jag som läsare faktiskt också förstår en del. Skriven på näsan men inte överbevisad om de osynligas närvaro avslutar jag boken utan att ha läst ut den.

Istället mindes jag och blev nyfiken på ”Den nionde insikten”, hittade ett dammigt exemplar i hyllan och beslutar mig för att ge den en ny chans. Det ska bli intressant att se om mystiken infinner sig.

Lämna en kommentar