Mina drömmars land – nyårsbok nr 1

Skrivet den 6 Jan, 2014 under Om böcker | Inga kommentarer

IMG_3904

Hur ser mitt drömland ut? Jag kan inte låta bli att ställa mig den frågan efter att ha läst Manne Fagerlinds senaste bok. Mina drömmars land är en samtidsroman, en fiktiv historia, som får mig att tänka att vi nog alla borde ställa oss den frågan. Han berör problem som vi i mångt aldrig som individer tar ställning till, för vi litar på att våra politiker ska klara av att hantera dem. Men gör de det? Bör vi inte ta ansvar vi också? Vi har ju dessutom en chans att göra det i år. Att ta ställning och se till att vi får ett humanare samhälle.

Strax före nyår träffade jag Manne över en snabb kopp kaffe, och vi bytte böcker. Jag har längtat efter Mannes tvåa efter att ha läst Berg har inga rötter, så valet av nyårsbok var inte svårt. Åter igen lyckas Manne. Mina drömmars land är en mångbottnad historia, som kan läsas just som en historia, eller som en käftsmäll åt vårt introverta samhälle. Jag får nog den senare. Jag känner igen det ytliga och materiella fokus som behöver en kris för att vakna till liv. Där finns en tomhet och en längtan som han beskriver så väl. Vad jag däremot inte funderat över är de papperslösas situation i vårt land, den som Manne gestaltar genom Joseph. Två världar krockar och blir till en högst sannolik och trovärdig historia, till frågor som är viktiga att adressera.

Mina drömmars land berör på djupet och har det som varje bok bör ha. En djup intention. Manne Fagerlind har något att säga världen, därför bör vi lyssna – och läsa det han skriver.

Lämna en kommentar