Min idéformel

Skrivet den 19 Jan, 2012 under Om skrivande, Personligt | Inga kommentarer

Funderar på vad kreativitet är, hur idéer föds och i vilket tillstånd vi människor bäst skapar. Är vi olika? Finns det en universell formel för bästa möjliga förutsättningar för kreativitet eller måste var och en hitta sin?
Nästa vecka modererar jag ett idéseminarium med syfte att hitta nya möjligheter för en  utbildning. En grupp bestående av elever, lärare, skolledning, politiker och branschfolk ska tillsammans arbeta fram idéer. Det kan bli hur bra som helst. Om de får bästa möjliga förutsättningar. Vilket kompetenta team-medlemmar gjort sitt yttersta för att skapa. Mina härliga kollegor.
I mitt skrivande kommer idéerna när jag får hjärnan på rätt spår, lever mig i en en miljö, en situation, en karaktär så mycket att tid och rum försvinner. Idéerna staplas på varandra och en tanke ger en annan, ett möte blir en ny scen etc.

När jag skriver har jag en alldeles egen skaparformel: tid, möten, fantasi, utsövd, ett gott skratt och gärna en dusch. Ju fler delar som infrias desto större chans att flödet infinner sig. Det får inte finnas plats för kritik, frågor eller negativa tankar. Om jag börjar argumentera med mig själv, eller en av mina karaktärer, då blir det stopp.
Hur mycket av min formel vi får användning för nästa vecka vet jag inte. Kanske några goda skratt, en flödande fantasi eller varför inte en dusch för att öppna kreativitetskanalen?

Lämna en kommentar