Människor och organisationer – om att bry sig

Skrivet den 11 Sep, 2012 under Okategoriserade | Inga kommentarer

Det är något motsägelsefullt med begreppen människor och organisationer. Som om människor egentligen inte hör hemma i organisationer, i dessa maskinella strukturer och funktioner. Fast det egentligen borde vara tvärtom, eftersom organisationer inte är någonting utan dem som arbetar i dem.
Jag har idag haft ett möte med en personalchef på ett stort företag som administrerar flygplatser i vårt land. Gissa vilket?
Att den kvinnan titulerar sig personalchef känns som ett hån. I hennes ögon arbetar hon för en organisation, är den som ska kontrollera, styra och ställa till rätta. Hon söker effektivitet och leverans utifrån sitt uppdrag. Att där finns människor i verksamheten med vilkas engagemang och arbetsglädje hon ska skapa en upplevelse för resenärer och kunder, det ter sig i hennes värld rätt egalt. Nej regler, ramar och styrdokument är viktigare. Hon har ju (likt Gestapo) fått ett uppdrag.
Jag kan inte låta bli att undra hur man tänker när man som HR-chef enbart argumenterar med statistik och sparade kronor. ”Vi har ett företag att driva”, som om företaget i sig är en maskin där man kan skruva på knapparna och ändra vad som kommer ut. Att maskinerna är levande, behöver motiveras, förstå och delta, det verkade inte vara intressant.
Det där med att bry sig, se att där finns människor, livs levande varelser som med lite stöd och backning, kanske också lite uppmuntran, kan göra underverk, det saknades i hennes vokabulär. Är man då en sann HR-chef?
Tänk om det vore så att det var okej att bry sig, att ge en ny chans, att se till människorna bortom ett fabrikstänkande. Som ett experiment bara, vad tror ni skulle hända? Skulle flygplatsen få slå igen?
Av någon anledning blir jag exxtra ledsen när jag träffar kvinnor som inte bryr sig. Varför undrar kanske någon? Jo, därför att jag vill att vi kvinnor ska stå emot det maskulina och maskinella. För att jag vet att vi har det i oss att faktiskt bry oss. Jag önskar att vi kunde bidra till att skapa humanistiska organisationer, som även de kan leverera på en flygplats.

Lämna en kommentar