Man kan dö av stress

Skrivet den 19 Nov, 2013 under Personligt | 2 kommentarer

Det är många som uppmärksammar stress och utbrändhet nu. Senast i morse på TV4 så fick tittarna svar på frågor av morgonsoffans läkare. Han pratade om hur viktigt det är med återhämtning, att vi orkar om vi bara får vila ibland. Det låter så lätt.

Men har man varit där så vet man hur omöjligt det är. För att vila kroppen är inte detsamma som att få huvudet att stänga av. Och kropp, själ och tankar sitter ihop. När vi stressar för mycket, under en längre period så sätter vi kroppens funktioner ur spel. Vi försätter oss i ett fysiskt krisläge. Vi orkar ett tag, men sedan tär vi på våra energireserver (hormoner och näringsämnen) och vi brinner helt enkelt upp. Vi blir utbrända.

Improveme.se berättade jag förra veckan lite mer om vad som hände mig.

IMG_3580

När en bilmotor inte går som den ska då tar vi den till verkstaden för vi vill ju inte att den ska skära, det blir för dyrt att laga den sen. Vi säger inte till bilen att den ska vila, vi ändrar något i motorn så att den ska må bättre. Men när våra hjärnor och kroppar börjar hacka, då vilar vi ett tag och kör sen på ändå, ofta att ändra vårt sätta att tänka, leva och vara. Ofta kör vi så länge att vi bryter ihop.

Vi människor är konstiga. Det var många som sa till mig att jag var illa ute, det var många som var oroliga. Men inte förrän en del av nervsystemet lade av förstod jag. Andra kör vidare ändå, trots att vi vet att man kan dö av stress.

 

 

2 Kommentarer

 1. Jenny
  22 november, 2013

  Visst är det galet. Jag har också varit där. Jag försöker verkligen att få vissa att dra i handbromsen. Men det går liksom inte att säga till någon. De måste gå igenom krisen själv för att inse. Precis som du säger, att du inte lyssnade när folk sa till dig. Det var aldrig någon som sa till mig.
  Fast det är inte heller konstigt eftersom de flesta lever på gränsen och då ser man inte hur andra ”skyndar” genom livet.

  Reply
  • Anne Liljeroth
   23 november, 2013

   Det är så rätt. Men vi kan vara där – och envist stötta – när det är dags.

   Reply

Lämna en kommentar