Leve kontrasterna – överraskad

Skrivet den 15 Okt, 2012 under Okategoriserade | Inga kommentarer

Vad vore glädje utan sorg? Vad vore vitt utan svart? Vad vore livet utan Berlin?

Jag fick en helg i Berlin. En överraskningarnas helg. Underbare mannen hade bokat och planerat, tillsammans med goda vännen, och jag visste ingenting. Såg väl mest ut som en fågelholk hela tiden :-O Men jag älskar överraskningar! För att det är annorlunda mot vardagen, en kontrast till allt det som hjärnan är van vid, vardagen, rutinerna. Överraskningar får mig att le och se, uppskatta. Jag tror att det beror på att hjärnan var inställd på en annan våglängd och att impulserna helt plötsligt blev annorlunda. Jag hann inte bygga upp några förväntningar.

Berlin vibrerar av allt sitt innehåll. Slitaget och lyxen, fattigdomen i kontrast till allt det nya. Det gamla Östberlin är det nya ”inne” och det gamla Västberlin står stilla. De gamla kvarteren renoveras och är fina medan husen var moderna på sextiotalet påminner om våra miljonprogram. Mest fascinerad blir man av muren som en gång fanns där, för att skilja öst- från väst. Den låste in Västtyskarna i Östtyskland, men egentligen var det östtyskarna som blev tydligt avskilda från väst. Medan det var fest och glamour i Västberlin levde Östberlinarna i en grå stad där det var ont om allt som väst frossade i. Tala om kontraster.

In i den här veckans vardag tar jag med mig kontrasterna. Vi behöver båda sidorna av livet för att uppskatta. Tänk vad platt livet skulle vara utan överraskningar.

Lämna en kommentar