Julmustmetoden – för kreativiteten

Skrivet den 16 Dec, 2012 under Om skrivande, Personligt | Inga kommentarer

Skriv ett synopsis. Så började min idé till Bara människor växa fram. Vi fick uppgiften som en del av den kurs i Litteraturvetenskap jag gick på Universitetet. Och jag skrev. Och sen fortsatte jag att skriva. Och inte blev historien riktigt så som jag hade tänkt i mitt synopsis. Men visst var det bra att ha skrivit ner idéen, det medger jag. Det var lättare att ta sig framåt, skapa flyt, ordning och reda bland intrigerna.

Nu börjar nästa historia växa fram. Att vännerna på Smedjegatan 6 skulle få fortsätta i ett nytt manus, det har jag tänkt länge, men historien förändras ju mer jag tänker på den. Jag har skrivit ett halvt manus (150 sidor ca) men känner att jag har mer att ge, måste ändra. Ja, kanske till och med börja om. Men det är helt okej, bara jag vet vad jag ska skriva. Alltså – jag behöver ett nytt synopsis.

Idag har jag använt en ny metod för att bringar ordning bland idéerna, ett nytt försök till struktur. Julmustmetoden. Vissa kör med bubbel, jag gillar julmust, för att få fart på kreativiteten. Och det funkar! En rejäl sockerkick och nu har jag en hel vägg full med beskrivningar av vad de olika karaktärerna ska utsättas för.

IMG_1179

Lämna en kommentar