Jag gör min grej

Skrivet den 20 Nov, 2017 under Om skrivande | 2 kommentarer

Om att välja genre
Det sägs att det går mode i litteratur, precis som i mycket annat. När en genre blir poppis så börjar förlagen leta fler historier i samma genre, och fler börjar skriva i den genren. För vem vill inte bli utgiven, och läst? Nordisk Krim är väl ett bra exempel, med många framgångsrika deckarförfattare. Fan-litteraturen en annan genre som är framgångsrik; bloggare, youtubare, influensers, kändisar berättar sina historier i bokformat och det säljer stort och handeln satsar på säkra kort. Bra så.
Hundratals gånger har jag fått frågan om inte jag också ska skriva en deckare? En spänningsroman? De säljer ju så bra. Men det går inte, det lockar mig inte. När det gäller deckare så är jag en typisk läsare, inte den som författar.
Så vad ska man skriva? Alla som skriver har säkert ägnat tid åt att fundera på vad nästa framgångsrika genre blir. Är det romance? Feelgood? YA-books? Eller kanske en helt ny genre? Vilken typ av litteratur ska man skriva för att hänga med nästa våg? Men jag tänker att bokmode inte förändras över en natt. Litteraturens värld är en långsam historia, så låt oss vänta och se. Under tiden fortsätter jag skriva det jag gillar att skriva. Om relationer och intriger, feelgood med en gnutta eftertanke.
Jag fortsätter med min grej. Hur gör du?

2 Kommentarer

 1. Skriviver
  7 december, 2017

  Jag gör precis som du: min grej 🙂 Min grej är fantasy – vilket ju är en svårare genre än tillexempel feelgood. Men det känns för mig helt omöjligt att skriva något annat än det jag själv vill läsa, oavsett vad som säljer bäst och vad flest andra människor vill läsa. Så jag fortsätter skriva på det jag själv allra helst vill läsa, fantasy för unga vuxna med lite mer litterär kvalitet än vad som är vanligt, med mer fokus på den inre handlingen än på den yttre, och med ett genomtänkt, myllrande världsbygge 😉

  Reply
  • Anne Liljeroth
   7 december, 2017

   Kör på! Kan aldrig bli fel när man hittat ”sin grej”.

   Reply

Lämna en kommentar