Inspirationsböcker

Skrivet den 5 Nov, 2013 under Personligt | Inga kommentarer

IMG_3515

Ibland får jag frågan om det är några speciella böcker som inspirerat mig till mitt skrivande, vad jag tycker om att läsa för genres etc. Och jag önskar att jag kunde vara så där underbart specifik som en del kan, låta så där finkulturellt lärd och kunnig. Berätta om hur Camus och Strindberg är mina förebilder. Men sanningen är väl att jag är som alla andra. Jag läser det som det pratas om, det som skrivs om och det jag behöver för stunden. Ibland är det mord, ibland är det relationer, ibland är den härlig historia, ibland ett vackert språk.

Jag har en inspirationshylla vid min arbetsplats. Där ställer jag några böcker som kan ge mig ny energi när jag kör fast. För jag erkänner – jag lånar idéer av andra. Stjäl kanske någon skulle säga. Ibland slår jag upp en sida på måfå, läser några rader, försöker förstå hur just den författaren tänkte när hen skrev sin bok. Fungerar hur bra som helst. Och jag skäms inte ett dugg för det.

Nu senast placerade jag Lena Anderssons bok, Egenmäktigt förvarande – en roman om kärlek, i hyllan. Det är en fascinerande historia om en kvinna som får mig att bli riktigt arg. Och inte nog med det, Lena Anderssons språk är som poesi. Hon har ett ordförråd som får mig att bli knäsvag och avundssjuk. Och hon får mig att fundera på vad en verbalerotisk samvaro kan vara. Jag kommer antagligen aldrig komma i närheten av just det.

 

 

Lämna en kommentar