Hur väljer ni bok?

Skrivet den 18 Jan, 2014 under Om böcker | Inga kommentarer

Jag slår igen Anne-Lie Högbergs debutroman Det kommer aldrig mer att vara du och drar en djup suck. (Anne-Lie vi måste prata om din bok!) Anne-Lie har skrivit en samtidsroman, om hur livet kan te sig för vanliga människor, vilket kan tyckas trivialt, men inte alls är det. För det beror på hur man skriver, och hur man läser. För det är utifrån de egna referensramarna som berättelsen får liv. Anne-Lie har skrivit och jag har läst. Två världar har mötts. Tadaaaa… Därför undslapp jag mig en suck och känner att vi har en hel del att prata om – jag och Anne-Lie. (Fika snart!)

Med den funderingen runt läsande så stod jag sen framför högarna av böcker, som jag ännu inte läst, och försökte plocka ut nästa godbit. Det borde vara dags för något udda och jag lyfter och jag vänder, har svårt att välja.

Hur väljer ni bok? Är det humöret eller läser ni alltid samma typ av böcker, samma genre?

När jag läste litteraturvetenskap på Universitetet så tvingades jag läsa böcker som jag aldrig annars hade valt och jag insåg då hur mycket jag hade missat. För att jag var fast i min typ av litteratur. Så jag borde alltså välja en bok som inte är min typ? Och en bok som inte är alldeles nyutgiven. För jag är dessutom nyhetsknarkare, vill inte missa det som det pratas om.

Jag blir stående med några böcker i handen. Kaffe med rån (svärmor sa den var galet bra), Fjäril i koppel (min väninna från Persien pratade om den), Gone Girl (best-seller-dragning) och min förlagskollega Pias bok, Så tuktas en svinpäls. Och valet föll på…

IMG_1119

Lämna en kommentar